Odejście prezesa bez uchwały

• Autor wątku Autor wątku shadow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shadow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie
Swego czasu byłem prezesem zarządu małej spółki z o.o. Spółka działa od początku roku. Byłem pierwszym prezesem od czasu założenia, lecz po ponad dwu miesiącach zdecydowałem się zrezygnować z funkcji.

Niestety, moja rezygnacja nie została poparta odpowiednią uchwałą, posiadam jedynie podpisane oświadczenie przez przewodniczącego Rady Nadzorczej o akceptacji mojej rezygnacji. W KRS do dzisiaj widnieje moje nazwisko jako Prezesa spółki, choć minęło już kilka miesięcy od mojej rezygnacji.

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki, co powinienem zrobić. Spółka jest na granicy upadłości. Nie chcę za to brać odpowiedzialności.

pozdrawiam wszystkich i serdecznie dziękuję za pomoc
shadow

Heh, tu jest ta luka w ustawie o KRS.

Rezygnacja jest skuteczna z chwilą zawiadomienia spółki, ale nie ma pan legitymacji do wystąpienia z wnioskiem do KRS o zmianę wpisu.

Sugeruję wezwać spółkę do spełnienia obowiązku wynikającego z ustawy o KRS, tj. zgłoszenia zmian.

Lub zawiadomić sąd rejestrowy. Ten z urzędu wezwie do dokonania zmian zarząd spółki pod groźbą grzywny.

Pozdrawiam,
MK

dokladnie - wezwalabym spolke do usuniecia Pana z KRS albo przeslala informacje do Sadu.

Powrót