Odejście z pracy po zakończeniu umowy, a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku fmgracz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fmgracz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Sprawa wygląda tak. Umowa kończy mi się w grudniu tego roku. Będę miał przepracowane 2 lata w zakładzie. Na 99% zaproponują mi przedłużenie umowy, ale ja nie przyjmę propozycji i odejdę. Teraz mam pytanie. Czy do momentu, aż znajdę inną pracę, będę dostawał zasiłek dla bezrobotnych?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Wszystko zależy od tego, jak długo jej będziesz szukał.
Okres pobierania zasiłku uzależniony jest od stopy bezrobocia na terenie powiatu i trwa przez 6 lub 12 miesięcy.

fmgracz napisał:
Umowa kończy mi się w grudniu tego roku. Będę miał przepracowane 2 lata w zakładzie. (...) Czy do momentu, aż znajdę inną pracę, będę dostawał zasiłek dla bezrobotnych?
W ramach jakiej umowy pracujesz te prawie 2 lata? Jakie jest/było Twoje wynagrodzenie brutto i czy od wynagrodzenia są odprowadzane składki na Fundusz Pracy?

Kosssz napisał:
W ramach jakiej umowy pracujesz te prawie 2 lata? Jakie jest/było Twoje wynagrodzenie brutto i czy od wynagrodzenia są odprowadzane składki na Fundusz Pracy?

Przepraszam, że tak długo. Sprawa wygląda następująco: 2 lata będę miał przepracowane w ramach umowy o pracę, wynagrodzenie brutto - najniższa krajowa, nie wiem tylko czy od wynagrodzenia mam odprowadzane składki na Fundusz Pracy. Będę musiał się dowiedzieć.

Zatem zasiłek będzie przysługiwał. Od pełnego etatu jest obowiązek odprowadzania składek na FP, więc nie musisz tego sprawdzać.

Kosssz napisał:
Zatem zasiłek będzie przysługiwał. Od pełnego etatu jest obowiązek odprowadzania składek na FP, więc nie musisz tego sprawdzać.

Dziękuję za wyjaśnienie. Piszę dopiero teraz, bo nie miałem dostępu do internetu. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zasiłek przysługiwałby mi również, gdybym zerwał umowę w trakcie jej trwania?

Powrót