P
PiotrM_
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 27
Dzień dobry,
proszę o pomoc w następującej sprawie:
reklamowany towar: fotel gamingowy (do komputera)
reklamacja z tytułu: rękojmi
preferowany sposób: zwrot zapłaconej kwoty (odstąpienie od umowy)
data zakupu: 30.12.2022
data reklamacji: 3.12.2023 (po upływie ok. 11 miesięcy)
dostarczenie fotela do sprzedawcy: 8.12.2023
odpowiedź sprzedawcy na reklamację: 19.12.2023
wyrażenie przeze mnie zgody na naprawę: 20.12.2023
odsyłka "naprawionego" fotela: nadanie 3.01.2024\odbiór 4.01.2024
Reklamowane było siedzisko fotela z pękającym, strzępiącym się materiałem. Sprzedawca odmówił odstąpienia od umowy, skorzystał z prawa do naprawienia siedziska.
Po odbiorze fotela stwierdziłem, że siedzisko nie posiada reklamowanych pęknięć, ale jest to najprawdopodobniej siedzisko wyjęte z innego fotela i jest ono pobrudzone oraz pomazane mazakiem. Ponadto mechanizm sprężynowy fotela jest rozłożony bardziej niż jest to w stanie fabrycznym (nie wiem czy zdołam go poskładać - nie przystępuję do montażu z uwagi na pomazane siedzisko).
Czy dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy, jako że po "naprawie" fotel nadal ma wady oraz rozwiązanie sprawy nie odbyło się w sposób nieuciążliwy dla klienta? W jaki sposób powinienem teraz reklamować fotel, czy zgłosić ponowną, drugą reklamację czy kontynuować korespondencję w tej pierwszej sprawie?
Z góry dziękuję.
proszę o pomoc w następującej sprawie:
reklamowany towar: fotel gamingowy (do komputera)
reklamacja z tytułu: rękojmi
preferowany sposób: zwrot zapłaconej kwoty (odstąpienie od umowy)
data zakupu: 30.12.2022
data reklamacji: 3.12.2023 (po upływie ok. 11 miesięcy)
dostarczenie fotela do sprzedawcy: 8.12.2023
odpowiedź sprzedawcy na reklamację: 19.12.2023
wyrażenie przeze mnie zgody na naprawę: 20.12.2023
odsyłka "naprawionego" fotela: nadanie 3.01.2024\odbiór 4.01.2024
Reklamowane było siedzisko fotela z pękającym, strzępiącym się materiałem. Sprzedawca odmówił odstąpienia od umowy, skorzystał z prawa do naprawienia siedziska.
Po odbiorze fotela stwierdziłem, że siedzisko nie posiada reklamowanych pęknięć, ale jest to najprawdopodobniej siedzisko wyjęte z innego fotela i jest ono pobrudzone oraz pomazane mazakiem. Ponadto mechanizm sprężynowy fotela jest rozłożony bardziej niż jest to w stanie fabrycznym (nie wiem czy zdołam go poskładać - nie przystępuję do montażu z uwagi na pomazane siedzisko).
Czy dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy, jako że po "naprawie" fotel nadal ma wady oraz rozwiązanie sprawy nie odbyło się w sposób nieuciążliwy dla klienta? W jaki sposób powinienem teraz reklamować fotel, czy zgłosić ponowną, drugą reklamację czy kontynuować korespondencję w tej pierwszej sprawie?
Z góry dziękuję.