Odliczanie kosztów od przychodu z wynajmu mieszkania

• Autor wątku Autor wątku pawkrzy93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawkrzy93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór,

Próbuję doliczyć się jaki podatek do zapłacenia powinien wyjść za wynajem mieszkania i przez parę kwestii nadal tego nie mogę tego rozstrzygnąć:

- W miesiącach marcu oraz kwietniu nie występował przychód z wynajmu, natomiast były ponoszone koszta utrzymania mieszkania. Czy te koszta powinniśmy wtedy odjąć od przychodu, który wystąpił dopiero w maju? Czy w przypadku jeżeli suma kosztów z marca, kwietnia i maja nadal przewyższa przychód z maja, to czy możemy je odjąć od przychodu z czerwca?

MARZEC przychód: 0 PLN koszty: 567,24 PLN
KWIECIEŃ przychód: 0 PLN koszty: 534,73 PLN
MAJ przychód: 1320 PLN koszty: 1379,61
CZERWIEC przychód: 4324,52 PLN koszty: 1255,92

- Przychód z wynajmu występował od stycznia, natomiast rozliczenie za zużyty przez ten okres prąd przyszło dopiero we wrześniu. Czy możemy ten koszt odjąć od przychodu występującego w miesiącach od stycznia do września, pomimo tego, że faktura za te miesiące przyszła dopiero we wrześniu?

- We wrześniu otrzymałem fakturę za prognozowane zużycie prądu dla miesięcy wrzesień, październik, listopad, grudzień. Czy mogę ująć dla każdego z tych miesięcy ten koszt, pomimo tego, że występuje on na fakturze wystawionej i otrzymanej we wrześniu?

Będę wdzięczny za pomoc,
Pozdrawiam!

Powrót