Odliczanie VAT samochodu prywatnego

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Witam serdecznie ! przeszedłem przed kilkoma dniami na VAT , natomiast mój pojazd służbowy nie jest zarejestrowany na moją firmę a na mnie jako osobę prywatną , co w tej sytuacji musiałbym uczynić aby móc swobodnie odliczać np paliwa i serwis tego pojazdu w firmie ?

Samochód oczywiście jest wykorzystywany w działalności gospodarczej i służy jako reklama , środek transportu lecz z wówczas rejestracji nie dokonywałem go na firmie ponieważ nie byłem na VAT i nie odliczałem żadnych kosztów będąc na ryczałcie

Dziękuje

Masz firmę (sp. z o. o.; S.A.) czy tylko prowadzisz działalność gospodarczą jako osoba fizyczna?

Armani85 napisał:
... co w tej sytuacji musiałbym uczynić aby móc swobodnie odliczać np paliwa i serwis tego pojazdu w firmie ?...
Przy użytkowaniu mieszanym masz prawo odliczyć 50% VAT, a do kosztów zaliczyć 20% wszystkich wydatków związanych z eksploatacją pojazdu.

Samochód jest użytkowny wyłącznie w firmie , nie mieszanie , to dostawczak poprostu kupiony na mnie a nie na moja firme , jak moge teraz od niego odlicac podatki?

Powrót