Odliczenie vat

• Autor wątku Autor wątku Xeor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xeor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Proszę o pomoc, na czym polega to odliczenie VAT, czytam na internecie rozmaite arktykuły i nie mogę się dowiedzieć wszystkiego.
Nie wiem czy dobrze tyo wszystko rozumiem, od zapłaconego podatku VAT mogę odliczyć koszty uzyskania przychodu i zapłacić dzięki temu mniejszy podatek?

a dokładniej chodzi mi o taką sytuacje:
Czy jak wezmę np. w Leasing oprogramowanie na firmę i wliczę to w "koszty uzyskania przychodu" to o wysokość raty miesięcznej mogę zmniejszyć VAT? Np. jak rata miesięczna wynosi mnie 250zł, a VAT mam do zapłacenia w danym miesiącu 200zł, to na koniec roku zwrócone zostanie mi te 50zł w skali miesiąca? Chciałbym tylko wiedzieć czy dobrze to wszystko rozumiem.

Przepraszam za odpisanie pod postem, ale nie umiałem z edytować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
VAT jest podatkiem pośrednim opartym na zasadzie neutralności podatku dla przedsiębiorcy.
Jeżeli w pierwszym miesiącu swojej działalności gospodarczej nie sprzedałeś niczego, za to kupiłeś program, komputer i biurko (wszystkie te nabycia są związane z czynnościami podlegającymi opodatkowaniu VATem!) za łączną kwotę 12.200zł brutto (czyli 10.000zł netto, VAT 2200zł), to ogólne rozliczenie w podatku od towarów i usług będzie wyglądało:
- podatek należny (ten od sprzedaży) - 0.00zł
- podatek naliczony (od nabyć - w naszym przypadku towarów i usług zaliczanych przez podatnika do środków trwałych) - 2.200zł
= w sumie wychodzi nadwyżka podatku naliczonego (tego który zapłaciłeś w cenie towarów kupionych) nad należnym (bo jak ustaliliśmy nic nie sprzedałeś),
taką nadwyżkę można zadysponować dwojako:
1. do przeniesienia na następny okres rozliczeniowy
2. do zwrotu
wybór należy do podatnika

zgodnie z art 86 ustawy o podatku od towarów i usług, podatnikowi przysługuje prawo obniżenia podatku należnego o podatek naliczony, określony na fakturach otrzymanych przez podatnika, ale tylko za zakupy związane z działalnością opodatkowaną

w podatku VAT nie posługujemy się pojęciami "koszt uzyskania przychodu", "koniec roku" wszystko w formie ciągłej, neutralnie, spokojnie

a propos - jesteś pewien że zakładając działalność gospodarczą od razu powinieneś wchodzić na VAT? może warto byłoby skorzystać ze zwolnienia określonego w art 113 ustawy?

Powrót