Odliczenie wydatków na cele mieszkaniowe

• Autor wątku Autor wątku dominlesne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominlesne

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Mam pytanie o sytuacje kiedy właściciel dwóch mieszkań zamienia jedno z nich na tańsze. Jeśli z uzyskanej różnicy w kupnie i sprzedaży musi zapłacić podatek, to czy wolno mu skorzystać z ulgi podatkowej na remont obu posiadanych mieszkań. Czy tylko tego, w którym jest zameldowany w danym momencie?

Ostatnia edycja:
"wlasne cele mieszkaniowe" - czyli w domysle tam gdzie mieszka. Reszta interpretacji zalezy od US.

Rozumiem, a w praktyce jak to wygląda z tą interpretacją? Często odrzucają taką możliwość wykorzystania ulgi?
Pytam, bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że jednak na oba mieszkania można wykazać koszty - przynajmniej w tym biurze rachunkowym nikt nie spotkał się z tym, żeby którykolwiek ich klient w takim przypadku uzyskał odmowę.

Wysil się chociaż troche i sam poczytaj jak interpretują
interpretacje-podatkowe.org/ulga-mieszkaniowa

Nie miałem świadomości istnienia takiej strony. Znalazłem tam zapis, który w moim rozumowaniu jest sprzeczny z "w domysle tam gdzie mieszka":

<<Sąd wskazał między innymi, że „(...) WSA w Białymstoku błędnie zinterpretował pojęcie "własnych celów mieszkaniowych". Z powołanych powyżej orzeczeń NSA jednoznacznie wynika, że dla ziszczenia się przesłanek zwolnienia podatkowego unormowanego w art. 21 ust. 1 pkt 131) u.p.d.o.f. nie jest konieczne, by realizacja własnych celów mieszkaniowych była ograniczona do jednego lokalu.>>

dominlesne napisał:
Nie miałem świadomości istnienia takiej strony.
A masz świadomość istnienia sądów administracyjnych, indywidualnych interpretacji prawa podatkowego, zaskarżalności do sądu administracyjnego negatywnej dla podatnika indywidualnej interpretacji prawa podatkowego, związania WSA zarzutami skargi w przypadku zaskarżenia do tego sądu negatywnej interpretacji prawa podatkowego? I co ci to da jak tym forum ktoś ci napisze, że można albo że nie można, jeżeli w przypadku kontroli podatkowej urzędnik powie ci, a co mnie panie obchodzi kto tam panu coś napisał na jakimś forum, ja tutaj decyduję.

Do tej pory nie miałem, także dzięki za przybliżenie sprawy.

Powrót