*** odmawia wywiązania się z umowy sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku patrykjj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrykjj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przedstawię mój problem z zamówieniem na oficjalnej stronie *** i mam nadzieje że będziecie mi w stanie doradzić co zrobić w tej sytuacji.

Na początku napiszę że zgodnie z regulaminem dostępnym na stronie ***, umowa sprzedaży zostaje zawarta w momencie otrzymania maila potwierdzającego wysyłkę towaru.

24go czerwca złożyłem zamówienie, po czym dostałem maila potwierdzającego przyjęcie zamówienia. 29go dostałem maila potwierdzającego wysyłkę towaru, wraz z linkiem do śledzenie przesyłki na stronie UPS. Następnie, przez tydzień czasu nie było żadnych aktualizacji odnośnie przesyłki, więc postanowiłem skontaktować się z supportem i zapytać co się dzieje z moim zamówieniem. Po dwóch dniach dostałem odpowiedź że zwrot środków został przekazany na moje konto (tutaj brak jakiegokolwiek wyjaśnienia co się stało). Odpowiedziałem że zgodnie z regulaminem i prawem polskim, doszło do zawarcia umowy sprzedaży i żądam zamówionego towaru.

Odpowiedź supportu:
Uprzejmie informuję, że otrzymał Pan wiadomość z informacją dotyczącą zwrotu środków na konto, z którego zamówienie zostało opłacone, ponieważ w chwili, gdy paczka z produktem została skompletowana i przygotowana, zagubiła się na etapie odbioru przez firmę kurierską UPS. W tej sytuacji jedyną możliwością jest zwrot środków na konto. Niestety, ale nie byliśmy w stanie wznowić tego zamówienia.
W imieniu firmy ***, przepraszam za tę sytuację oraz za wszelkie zaistniałe niedogodności.
Na koniec dodam że była to limitowana edycja butów której cena detaliczna wynosi 899zł, natomiast na rynku wtórnym ich wartość to 1600-2000zł. (być może ma to jakieś znaczenie dla całej sprawy)

Czy ***s w tej sytuacji jest zobowiązany do wywiązania się z zawartej umowy? Co powinienem zrobić w dalszej kolejności jeśli support odmówił współpracy?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
patrykjj napisał:
Odpowiedziałem że zgodnie z regulaminem i prawem polskim, doszło do zawarcia umowy sprzedaży i żądam zamówionego towaru.

A prawem holenderskim? Tam kierują dane kontaktowe sklepu.

Z regulaminu
a* zastrzega sobie prawo do weryfikacji zamówienia w każdej chwili i/lub odmowy jego realizacji bez podania przyczyny i bez zobowiązań

1.
Polskiemu konsumentowi dokonującemu zakupu od przedsiębiorcy mającego siedzibę w innym kraju UE przysługiwać będą uprawnienia wynikające z polskich przepisów wyłącznie wtedy, jeżeli dla danej umowy prawem właściwym jest prawo polskie. W UE ustalenie prawa właściwego dla umowy sprzedaży konsumenckiej między stronami znajdującymi się w różnych państwa członkowskich Unii, następuje na podstawie przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 593/2008 z 17 czerwca 2008 r. w sprawie prawa właściwego dla zobowiązań umownych (tzw. Rzym I).

Zagadnienie prawa właściwego dla umów konsumenckich reguluje art. 6 rozporządzenia, zgodnie z którym umowa zawarta przez konsumenta z przedsiębiorcą podlega prawu państwa, w którym konsument ma miejsce zwykłego pobytu. Istnieje jednak jeden warunek, - przedsiębiorca musi w jakikolwiek sposób kierować swoją działalność do państwa pobytu konsumenta, lub do kilku państw włącznie z tym państwem, a umowa wchodzi w zakres tej działalności.

2.Czy przytoczony podpunkt z regulaminu nie stoi w sprzeczności z obowiązującym prawem? W jakim celu regulamin precyzowałby moment zawarcia umowy sprzedaży, jeśli i tak w każdym momencie a****s mógłby się z niej wycofać?

Powrót