Odmowa gwarancji

• Autor wątku Autor wątku beavv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beavv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć nie dawno odkupiłem używany telefon poco x3 pro wraz z gwarancją (fakturą) napisałem do sklepu widniejącego na fakturze na jaki adres wysłać telefon ( zepsuł się mikrofon ) w odpowiedzi dostałem, że tylko oryginalny (chyba pierwotny) kupca ma prawo do gwarancji i jeżeli on odsprzedał mi telefon to moja gwarancja wygasa i nie mogą mi pomóc, co mogę zrobić w takiej sytuacji ?

A co na ten temat mówi gwarancja? Jest tam taki punkt? Gwarancja to świadczenie producenta całkowicie dowolne i dobrowolne. Co innego rękojmia.

"Każde zamówienie podlega ustawowej rękojmi. Dla Ciebie oznacza to: Masz roczną gwarancję na używane produkty." jest to firma niemiecka

Piszą również, że nie mam prawa do gwarancji ponieważ nie zawarłem ze sprzedającym umowy sprzedaży, istnieje jakaś szansa na zrealizowanie gwarancji ?

Przeczytałeś warunki gwarancji producenta telefonu czy tylko sugerujesz się tym co co sklep napisał?

tylko tym co sklep napisał, no ale co mam zrobić jak nawet nie mam adresu do wysyłki, a gwarancji mi nie przyjmą. W warunkach gwarancji producenta nie ma żadnej wzmianki o odmowie gwarancji jeżeli odkupiłem od kogoś telefon - jest to w ogóle dla mnie chore, skoro posiadam telefon, który jest jeszcze na gwarancji i dowód zakupu, te dane powinny być wystarczające do zrealizowania gwarancji, sklep się jednak upiera, że nie mam prawa do gwarancji bo to nie ja od nich kupiłem ten telefon, tylko odkupiłem od kogoś kto kupił u nich.

Przeczytałem fragment za Ciebie.

"Xiaomi gwarantuje pierwotnemu nabywcy, że przy normalnym użytkowaniu produkt..."
Pierwotny to jest ten, który pierwszy raz kupuje dany produkt.

Skorzystaj z uprawnień z tytułu rękojmi, i skieruj je do tego, od kogo kupiłeś.

witam tutaj założyłem osobny temat na tą historię "https://forumprawne.org/prawo-cywilne/858497-produkt-niezgodny-z-opisem.html#post4488427" niestety sprzedawca urwał kontakt, była to osoba prywatna.

Cóż. Jeśli nie masz żadnych danych sprzedającego, to potraktuj to jako drogą naukę na przyszłość. Niestety.

Posiadam numer telefonu imie, nazwisko oraz adres o ile są to prawdziwe informacje. Olx posiada numer konta bankowego.

Zaryzykuj, wyślij listem poleconym za potwierdzeniem odbioru pismo reklamacyjne. W najgorszym razie otrzymasz zwrotkę, że adresat nie mieszka pod wskazanym adresem.

Co zrobić w przypadku gdy po prostu nie odbierze pisma, nie uzna reklamacji, jest sens składać pozew, czy po prostu sobie odpuścić i mieć nauczkę na przyszłość. Najbardziej boli mnie ta gwarancja, ponieważ telefon jest nią objęty często kupując używane produkty pyta się o gwarancję, czy każda gwarancja tak działa (tylko pierwotny kupiec ma do niej prawo)?

Każdy producent ustala gwarancję wg siebie. Jeden ogranicza ja tylko do kraju w którym się telefon kupiło, inny tylko dla pierwszego właściciela. A trzeci udziela jej niezależnie ile razy telefon został sprzedany i w jakim kraju został zakupiony. Zapis w gwarancji jest całkowicie dowolny. Producent może też wcale nie dawać gwarancji.

Powrót