Odmowa Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku samotnamama13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samotnamama13

Użytkownik
Odpowiedzi
251
hej,
ojciec mojego dziecka jest niemcem ,pracuje.
ja mieszkam z córką w Polsce,nie pobieram zasilku,z powodu przekroczonego progu dochodu.
Familienkasse odmówiło mi zasiłku Kindergeld,powołujac sie jedynie na przepisy niemieckie.(że nie mieszkam w DE):rolleyes:
czy ktos byl w podobnej sytuacji??
co dalej?
czy to jakaś loteria w której nie miałam szczęścia?:rolleyes:

"Familienkasse odmówiło mi zasiłku Kindergeld,powołujac sie jedynie na przepisy niemieckie.(że nie mieszkam w DE):rolleyes:"

Czy ojciec dziecka składał wniosek o kindergeld czy tylko Pani? Mój mąż nie ma obywatelstwa niemieckiego, pracuje i posiada zameldowanie w Niemczech i pobiera kindergeld, chociaż ja z dziećmi mieszkam w Polsce i tutaj pracuję. Mój mąż pracuje i jest zameldowany w Niemczech i to on jest uprawniony do pobierania zasiłku stamtąd.

Ostatnia edycja:
od maja 2010 osoba uprawniona do złozenia wniosku, to jedynie ta u której sa dzieci.

ojcem mojego dziecka równiez jest obywatel Niemiec, a Familienkasse nie przyznała zasiłku z powodu brakujących dokumentów ze strony jca dziecka :( napisali, ze wniosek nie może zostać rozpatrzony, ale to już było z ponad rok temu, więcej już się nie staralam bo uznałam , że nie warto zachodu z tymi papierami,a potm i tak odmowa..

Witam wszystkich serdecznie, mam nadzieję, że ktoś z Państwa mi pomoże w kwestii kindergeld. Kieruję pytania przede wszystkim do osób, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone i które mogą się wypowiedzieć w kwestii tego, jak wygląda takie pismo z decyzją przyznania, bo mam pewne wątpliwości. Przedstawię swoją historię w skrócie:

Jestem pełnoletnia, studiuję i mieszkam w Polsce. Mój ojciec mieszka w Niemczech, ma swoją działalność, odprowadza podatki, posiada obywatelstwo itp. czyli jednym słowem spełnia warunki do przyzania kindergeld. Załatwialiśmy to wspólnie korespondencyjnie, musialam wiele papierów załatwiać i wysyłać (akt ur, zaświadczenia ze szkół, dane mojej mamy i wiele innych pism), bo familienkasse co róż przysyłali pisma mojemu ojcu, że jeszcze jakieś tam kolejne zaświadczenia są im potrzebne (bo to on się ubiega o rodzinne, ja osobiście z nimi nie koresponduję). Po dłuższej ciszy przysłali pismo, na którym jest jakiś tam numer identyfikacyjny tych rodzinnych, oraz podane wyliczenia kwoty która mi się rzekomo należy, tj. wyrównanie z jakiegoś okresu, bodajże z około 4 lat. I tu sie nasuwa moje pytanie, bo tata otrzymał jedynie wyliczenie tej kwoty, nie ma na tym piśmie żadnej wzmianki o decyzji, żadnego konkretnego postanowienia co dalej. Co to może znaczyć? Czy mamy poczekać jeszcze, czy decyzja przychodzi oddzielnie później? Bo jestem zielona jeśli chodzi o tamtejsze procedury. Z drugiej strony obawiam się, że ojciec też może mnie kantować i może się okazać, że on dostanie pieniądze które mi się należą. Zatem czy w najgorszym wypadku istnieje jakaś możliwość, żebym ja sama mogła osobiście sprawdzić decyzję jaka została ewentualnie podjęta? Nie wiem, może jestem zbyt niecierpliwa, a z drugiej strony nie chcę być zrobiona w balona, bo sami wiecie jacy potrafią być niektórzy tatusiowie.... Bardzo proszę o odpowiedź bo jestem skołowana :(

na którym jest jakiś tam numer identyfikacyjny tych rodzinnych
numer Kindergeld według którego wypłacają pieniądze
przykład
Kindergeldnummer 115FK154721 (Endziffer 1)

patrz ostatnia cyfra numeru i data wypłaty

http://www.arbeitsagentur.de/zentra...en/Publikation/pdf/Ueberweisungsplan-2013.pdf

Po dłuższej ciszy przysłali pismo, na którym jest jakiś tam numer identyfikacyjny tych rodzinnych, oraz podane wyliczenia kwoty która mi się rzekomo należy, tj. wyrównanie z jakiegoś okresu,

ja otrzymałam wyrównanie a dopiero później bieżący zasiłek według numeru

Belunia, czyli mam poczekać aż ojciec dostanie kolejne pismo z decyzją? Bo jak wspominałam, otrzymał tylko same wyliczenia. Czy może tak właśnie wygląda pozytywne rozpatrzenie i to już wystarczy?

moje tak wyglądało
nie wiedziałam nawet kiedy wyrównanie wyślą
o numerze KG dowiedziałam się dopiero później,teraz bieżące są wyplacane według numeru zawsze na czas

Dzięki bardzo Belunia, myślę że w tym tygodniu już się to wyklaruje. W razie wątpliwości pewnie troche tu jeszcze potruję :P póki co pozdrawiam :)

Czesc wam:)

Czemu to De takie uparte,wnioskodawca byłam ja,mieszkam z dzieckiem w Pl, mój mąż pracuje w De tam jest zameldowany,wspólnie rozliczamy się w De a mi ponownie przyszło ze nie należny się Kinder, bo nie jestem zameldowana i nie pracuje w De.

Powrót