Odmowa KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku LordQBA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LordQBA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam problem. Familienkasse odrzuciło mój wniosek o zasiłek rodzinny "Kindergeld". Pracuję w Niemczech. Żona z dzieckiem w Polsce. Żona pracuje.
Mamy inny adres zameldowania. Chyba wszystkie dokumenty z Polski zastały złożone. Unijny akt małżeństwa, akt urodzenia dziecka, meldunek mój, meldunek żony z dzieckiem oczywiście przetłumaczone, zaświadczenie o braku pobierania zasiłku rodzinnego w Polsce. Co może być nie tak? Pomocy.

Nie tak jest fakt, ze w przypadku, gdy Pańska żona w Polsce pracuje, krajem właściwym do wypłaty świadczenia jest Polska i to w Polsce trzeba w pierwszej kolejności złożyć wniosek!!! Zaświadczenie nie jest wystarczające! Musi być decyzja odmowna, bądź nieodmowna z Polski odnośnie zasiłku rodzinnego i odnośnie 500 + również!

Ale czy po uzyskaniu tych dokumentów wnioskodawca mam być dalej ja?

LordQBA napisał:
Ale czy po uzyskaniu tych dokumentów wnioskodawca mam być dalej ja?
Oczywiscie, ze NIE! Wnioskodawca od samego poczatku powinna byc osoba pod ktorej opieka sa dzieci, czyli Panska zona. Jak urzad uzasadnil odmowe? Zapewne uznali, ze nie prowadzicie wspólnie gospodarstwa domowego, bo inne adresy zameldowania. Zrobcie tak;
1.Zona sklada wnioski w Pl informujac, ze ojciec dziecka pracuje w De, wtedy otrzyma decyzje odmowne i zlozy wniosek od poczatku poprzez ROPS (jeden w kazdym wojewodztwie i nie mylic go z MOPS!).Tylko wtedy mozna otrzymac decyzje pozytywna, bo to jest wlasciwa procedura w Waszym przypadku.

Ostatnia edycja:
Witam,

Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi, jak sprawdzić czy ojciec dzieci pobiera na nie Kindergeld? Nie mieszkamy razem, on jest w Niemczech a dzieci wychowuję sama w Polsce.. Kiedy jeszcze tworzyliśmy wspólne gospodarstwo składaliśmy Wniosek o Kindergeld..W między czasie sytuacja życiowa się zmieniła i nie wiem czy ojciec pobiera świadczenia czy nie... A jeśli nie, czy ja mogę się ubiegać o Kindergeld?

Proszę o informację i z góry dziękuję..

ASIA1222 napisał:
Witam,

Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi, jak sprawdzić czy ojciec dzieci pobiera na nie Kindergeld? Nie mieszkamy razem, on jest w Niemczech a dzieci wychowuję sama w Polsce.. Kiedy jeszcze tworzyliśmy wspólne gospodarstwo składaliśmy Wniosek o Kindergeld..W między czasie sytuacja życiowa się zmieniła i nie wiem czy ojciec pobiera świadczenia czy nie... A jeśli nie, czy ja mogę się ubiegać o Kindergeld?

Proszę o informację i z góry dziękuję..
Czy zostal Wam nadany Kindergeldnummer? Albo chociaz wie Pani do ktorej Familienkasse byl skladany wniosek? Kiedy to bylo? Od jakiegos czasu wnioski na dzieci przebywajace w PL ida do Bautzen i to tam trzeba pytac.Podac nr sprawy jesli zostala nadana, a jak nie to pelne imiona i nazwiska i daty urodzenia dzieci oraz pelne dane wnioskodawcy. Opisac sytuacje, ze skladaliscie wniosek, ale sytuacja sie zmienila, a ojciec nie przekazuje dzieciom KG.

Dzień dobry, dziękuję za informację.
Wszystkie dokumenty ja "załatwiałam" a Kindergeld był załatwiany przez jedno z biur jakie wynajął ojciec dzieci. Tam non stop dosyłałam jakieś dodatkowe dokumenty , które były potrzebne.. Mam ksera wszystkich papierów jakie załatwiałam..Sprawdzę kiedy dokładnie to było bo nie pamiętam roku i z tego co pamiętam przyszło raz jakieś pismo gdzie był jakiś numer... Też sprawdzę..
Tylko jak pytać w Bautzen? Jest jakaś strona czy coś? Czy trzeba pisać pismo i tłumaczyć na j. niemiecki?
Pozdrawiam,

Proszę znaleźć ten dokument, który otrzymała Pani z Fk. Tam oprócz nr KG musi być adres e-mail, na który może Pani wysłac zapytanie w języku niemieckim, podając nr KG.
Zawsze może sie Pani najpierw zwrócić do biura, poprzez które sprawa była załatwiana. To było zapewne polskie biuro?

Tak, tak... to było polskie biuro.. Ale od jakiegoś czasu nie informują mnie o niczym. Kiedyś dostałam tylko informację iż ojciec zmienił numer rachunku bankowego na Wniosku o Kindergeld a to on był wnioskodawcą..

No to wygląda na to, że bez powodu tego nie zrobił. Prosze znaleźć pismo, żeby było wiadomo, z którą Familienkasse należy sie w tej sprawie skontaktować.
Równie dobrze może Pani sama złozyć wniosek poprzez ROPS, ale będa potrzebne dane ojca dziecka, tzn. gdzie mieszka i gdzie pracuje, a mozliwe, że on tych danych Pani po prostu nie da.Poza tym musiałaby mieć Pani decyzje odmowne bądź nieodmowne od polskiego zasiłku rodzinnego i od 500+ jako załącznik do wniosku.

Powrót