Odmowa kindergeld

• Autor wątku Autor wątku Wiktoria2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktoria2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
Odmówiono mi Kindergeld ponieważ nie mieszkam z dzieckiem w Pl.
Ojciec dziecka mieszka i pracuje w De i tam pobiera na nasze dziecko zasiłek ale ze nie jesteśmy razem nie oddaje pieniędzy na dziecko.Jaka jest podstawa prawna abym to ja dostawała zasiłek .Dodam ze nie miałam dokładnych danych ojca dziecka tj miejsce pracy ani tych potrzebnych nr.Proszę o pomoc bo chcę napisać odwołanie do fammilkase.

Przepraszam teraz zobaczyłam ze napisałam ze nie mieszkam w Pl.
Mieszkam w Pl.Proszę o podstawy prawne do odwołania się .Będe bardzo wdzięczna .

Witam
Dostałam odp. z familikasse odmowną uzasadnienie to ze nie mieszkam z córka w De i par 62 EStG(przepisy dot. podatku dochodowego) Kindergeld przysługuje osobom, które mieszkają w Niemczech, lub pracują za granicą, ale podatki płacą w Niemczech. Wg ich informacji, te warunki nie zostały spełnione.Proszę o poradę jak napisać odwołanie jakie przepisy podać w moim uzasadnieniu?

A masz takie wiadomości, że ojciec dziecka pobiera na Wasze dziecko świadczenie? Skoro Ty złożyłas wniosek, to oni mając dane dziecka ustaliliby preciutko, że na to dziecko już jest wypłacany zasiłek.

Tak mi napisał ojciec dziecka ze pobiera Kindergeld ,a wcześniej panie z MOPS poinformowały mnie ze brał zaświadczenie o nie/pobieraniu 500+ na córkę.Nic dziecku nie oddaje a córka zaczęła kosztowne leczenie bo jest tez os niepełnosprawną .Poprostu zaczyna brakować nam trochę pieniędzy .

Dodam że w poprzedniej odp z familikasse jest nadany numer .A urząd chciał "PIT"niemiecki za poprzednie lata ojca dziecka.Ja odpowiedziałam że nie jesteśmy razem juz od kilku lat i tylko posiadam adres zam ojca dziecka nie mam innych danych o nim.

Natychmiast powiadomić Familienkasse własciwa dla miejsca zamieszkania ojca o bezprawnym pobieraniu świadczenia Kg na córkę!!! Wpisać dane dziecka podając dokładnie imiona, nazwisko i datę urodzenia! Jeśli zna Pani Nr KG który został mu nadany, to trzeba podać, bo to przyspieszy sprawę. Poinformować, ze i od kiedy nie prowadzicie wspólnego gosp. dom. z ojcem dziecka i ze nie przekazuje pieniedzy na dziecko a dziecko jest pod Pani opieką w Pl i to Pani jest osobą własciwa do złożenia wniosku o KG!!!

Tak zrobię napiszę tam gdzie on mieszka pismo ale odwołanie też muszę napisać do tej ogólnej kasy w Sachsen bo minie mi 30 dni i klapa .

W odwołaniu proszę tez napisać, że na dziecko jest pobierany KG przez ojca i w jakiej miejscowosci, który go nie wychowuje, a prawo do tego zasiłku przysługuje ale Pani!!!

Czy w samej odmowie do Sachsen mam podać przepisy jeżeli tak to jakie?

Czy wniosek został przez niego złożony jak jeszcze byliście razem, czy też już po Waszym rozstaniu?
Poczytaj sobie - tam są przepisy:
https://www.eporady24.pl/rodzinne_z_niemiec_na_dzieci_mieszkajace_w_polsce,pytania,21,148,10073.html

Trudno Ci cokolwiek doradzić jesli nie zna się Twojej historii. Znaczenie ma, czy jesteście/byliscie małżeństwem, kiedy on złożył wniosek, czy Ty pobierasz świadczenia na dziecko i jakie w Pl, czy Ty pracujesz, czy ojciec dziecka pracuje w De, czy tez siedzi na socjalu??? To wszystko bierze Fk pod uwagę wystawiając decyzje. I ważne jest, czy rzeczywiscie zrozumiałas uzasadnienie odmowy, bowiem mi wydaje sie paradoksem to, co napisałas, czyli że mieszkacie w PL.

Ostatnia edycja:
Pisma z Niemiec tłumaczy mi i pisze Polak wychowany ,skończył szkole wyższą w Niemczech .Wczoraj miałam sprawę o podwyżkę alimentów i tam ojciec zeznał że pobiera dodatek dyferencyjny a wniosek składał jeszcze w 2017r.(bo ja jeszcze wówczas pobierałam 500+ ). Zeznał ze legalnie pracuje w Niemczech i zarabia 2000 euro.W październiku 2017 moj MOPS oddał sprawę do koordynacji syst. zabezp. i do dnia dzisiejszego ja nie dostaje 500+ Jak pytałam w urzędzie to powiedzieli ze nie mają jeszcze odp . z schasen co do miejsca pracy ojca.Dla mnie ten dodatek to też zastrzyk finansowy. My nie byliśmy małżeństwem nie żyjemy razem ponad 12lat a on Ok 7lat temu wyjechał za granicę.Płaci alimenty 400 zł.

Ja na Twoim miejscu założyłabym mu sprawe cywilną o przywłaszczenie pieniedzy dziecka!!
Czy z Regionalnego Osrodka Polityki Społecznej otrzymałaś jakąs odpowiedx po tym, jak MOPS przekazał do nich sprawę?
Jego alimenty są śmieszne w porównaniu do zarobków.
Szkoda, że nie wymusiłaś wczoraj przed sądem ustalenia nr Kindergeld.
Napisz do bezpośrednio do tej Familienkasse, własciwej dla jego miejsca zamieszkania, ze pobiera bezprawnie KG i od kiedy nie przekazuje dziecku pieniędzy!!!Pamiętaj o podaniu dokładnych danych dziecka.Opisz sytuację, że jestes z dzieckiem w Pl i to ty jestes uprawniona i podaj tam Twój nr konta z prośbą o przelewanie pieniędzy na Twoje konto. A nóż widelec może sie uda!!!!!!
Poza tym polecam Ci dzwonić nawet codziennie do ROPS i dopytywać, co w Twojej sprawie ustalono. Oni powinni Ci podać wszelkiepodstawy prawne, którymi możesz podeprzeć Twoje odwołanie.
Walcz kobieto!

Ostatnia edycja:
Byłam u prawnika (brat pożyczył mi kasę)Napisał pisma do:
Wezwanie do oddania KG od 2015r. dla ojca dziecka.
Informacja do koordynacji sys.zabez. do Urzędu Wojewódzkiego.
Mówił aby już nie pisać już do familienkasse bo oni wypłacali prawnie podatnikowi Kg
Córka jest podmiotem w całej sprawie
Ojciec córki jest podatnikiem w De
Ja matka powinnam mieć przekazywane K G od ojca bo mieszkam i dysponuje finansami córki.

Jeśli nie byliście małżeństwem i nie prowadziliście wspólnego gospodarstwa domowego, to on faktycznie mógł złożyć wniosek:(
Dobrze zrobiłaś. Jak zobaczy papierek od adwokata, to może sie wystraszy.
Ale ja na Twoim miejscu poinformowałabym Familienkase, że to na Twoje konto powinni przelewać pieniądze.

Dobrze tak zrobię .Troche to wszystko skomplikowane ale narazie jestem dobrej myśli.Dziękuję za "rozmowę" i porady.Serdecznie pozdrawiam 🙂

Powrót