Odmowa leczenia

• Autor wątku Autor wątku Adamek.1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamek.1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam

Jestem w sporze z lekarzem stomatologiem z powodu wykonania usługi protetycznej niezgodnie z zawartą umową.Reklamacja słowna jak i pisemna została zignorowana, dlatego sprawa trafiła do Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej który wszczął postępowanie.Prezes sp-ki w której pracuje ów stomatolog powiadomił mnie na piśmie, że do czasu wyjaśnienia sprawy odmawia mi kontynuacji leczenia.
Mam pytanie, - czy dostęp do świadczeń zdrowotnych gwarantuje w Polsce Konstytucja RP czy prezes, który obraził się na pacjenta?.Dodam, że nie wskazał innego źródła, gdzie mogłabym dalej kontynuować leczenie.Może ktoś mi pomoże?

Prawo gwarantuje dostęp do opieki medycznej świadczonej przez placówki publicznej służby zdrowia oraz mające kontrakt z NFZ (w zakresie objętym kontraktem).

Rovan napisał:
służby zdrowia.
Nie ma czegoś takiego. Jak już to opieka zdrowotna.
Rovan napisał:
Nie było napisane, że NFZ i nie ma to znaczenia czy NFZ czy prywatnie.

Jego Wysokość Lekarz ma prawo mieć fochy. Podstawa prawna: Art 34 Ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty.
Budzi wątpliwości tylko, że pismo wysłał prezes, a nie lekarz świadczący usługę. Niedozwolony jest ban od całej placówki. Odmowa leczenia, to indywidualna decyzja każdego lekarza z osobna.

Ostatnia edycja:
Powrót