odmowa możliwości odstąpienie od umowy zawartej na odległość

• Autor wątku Autor wątku josephcom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

josephcom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pytanie czy mogę odstąpić od umowy zawartej na odległość zakup przez Allegro opcja kup teraz od przedsiębiorcy. Zakupiłem regenerowaną część do samochodu w warsztacie stwierdzili po jej montażu że nie działa prawidłowo. Sprzedawca odmówił mi możliwości odstąpienia od umowy ponieważ stwierdził że ta część nosi ślady montażu. Zaznaczam że montaż był potrzebny do stwierdzenia stanu technicznego tej części inaczej warsztat nie mógł zweryfikować tego. Czy montaż w tym wypadku regenerowanej części oznacza utratę możliwości odstąpienia od umowy?

Jest dopuszczalne używanie zakupionego produktu przez 10 dni w ramach zwykłego zarządu, aby używać niektóre rzeczy (tak w moim przypadku jest) konieczny jest ich montaż. Jak również aby sprawdzić cechy tegoż przedmiotu był konieczność montażu.
Co to znaczy zwykły zarząd?

Mozesz odstapic - o ile jestes konsumentem i nie zostal przekroczony ustawowy termin na odstapienie.

Dużo czytałem w necie na ten temat, znalazłem nawet takie skrajne stwierdzenie że zwykły zarząd ogranicza się do tych czynności które można wykonać w sklepie stacjonarnym. No ale sprzedawca od którego kupiłem na stronie z tym produktem ma wpis że można u niego w serwisie zamontować tą część więc również i ja chyba mogłem to zrobić. Nic nie pomaga prośby i groźby, jego regulamin to jedna wielka klauzula abuzywna.
Mam pytanie jak zabezpieczyć jego regulamin w sklepie internetowym abym mógł go zaskarżyć, sprzedawca może w każdej chwili go usunąć a ja chciałbym mieć dowód w sprawie.

Powtarzam - mozesz odstapic od umowy. Zrob to, a w razie problemow popros o interwencje rzecznika konsumentow.

I jest już 14 dni, a nie 10 :D trzeba wszędzie ogłaszać, bo większość nie wie i może sobie odpuścić po 10 dniu :P

Spok wiem tylko "incydent" miałem jeszcze na starych zasadach. A jak to jest jeśli zakupiłem produkt załóżmy na początku grudnia i teraz mi się popsuł to reklamację składam na jakich zasadach obowiązujących w dniu zakupu czy już nowych czyli w dniu składania reklamacji?

loco1 napisał:
Powtarzam - mozesz odstapic od umowy. Zrob to, a w razie problemow popros o interwencje rzecznika konsumentow.
Tak też zrobiłem tylko odzew żaden, zgłosiłem się do radcy prawnego i on prowadzi sprawę. Chcę jeszcze odzyskać pieniądze za montaż tej części, po montażu jej mechanik stwierdził że część ta nie działa właściwie, musiałem szybko kupić inną która działa. Sprzedawca twierdził że jest sprawna że to wina mojego samochodu lub mechanika. Stwierdził że mam prawo jedynie odesłać tą część, on w ciągu 14 dni stwierdzi po czyjej stronie leży wina i podejmie decyzję. Domyślam się że po 14 dniach dowiedziałbym się że urządzenie jest np sprawne i mi je odeśle. Wolałem nie ryzykować i tym bardziej nie czekać 14 dni na jego decyzje więc odstąpiłem od umowy.

josephcom napisał:
jak zabezpieczyć jego regulamin w sklepie internetowym abym mógł go zaskarżyć, sprzedawca może w każdej chwili go usunąć a ja chciałbym mieć dowód w sprawie.

Zrób print screena i zapisz jako JPEG

tak zrobiłem, zastanawiałem się tylko czy powinienem coś zrobić więcej, podesłać linka do kancelarii prawnej aby oni to zrobili. No ale jeśli wystarczy jak ja to zrobię to OK :)

Powrót