Odmowa naprawy samochodu

• Autor wątku Autor wątku alpin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alpin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Auto *** kupione 02.19 po kilku miesiącach zaczęło ślizgać się sprzęgło, stwierdzili wyciek z jakiegoś uszczelniacza wałka sprzegła i olej dostał się do sprzęgła. 12.19 wymienili uszczelniacz i kompletne sprzęgło w ramach gwarancji. Teraz powtórka, ślizga się sprzęgło. Stwierdzili, że do wymiany kompletne sprzęgło oraz siłownik sprzęgła. Siłownik wymienią w gratisie za sprzęgło trzeba zapłacić, bo skończyła się gwarancja.
Na sprzęgło powinna obowiązywać nowa gwarancja 2 lata od ostatniej wymiany czyli do 12.2021 :?:
Tłumaczą się, że to była wada fabryczna a na wady fabryczne *** daje gwarancje do 15 tyś. km lub do pierwszego przeglądu. I taki jest zapis w włączeniach gwarancji.
Auto ma przejechane 50 tyś na dzień dzisiejszy.

Napiszę odwołanie ale może ktoś miał już taki przypadek i coś podpowie.?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
581 KC - nowa gwarancja na rzeczy i części wymienione. Ile jest tej gwarancji, doczytaj.

Ustal, czy poprzednia naprawa nie była tzw. "naprawą istotną". Wówczas miałbyś znów gwarancję na cały pojazd.

Powołam się na rękojmię zobaczymy co mi odpiszą.
W jaki sposób mogę ustalić jaka to była naprawa? Serwis mi tego nie powie.

Możesz uzyskać opinię rzeczoznawcy, który oceni czy to była "istotna naprawa".***

Napisałem odwołanie powołując się na rękojmię wysłałem do *** oraz do *** gdzie auto jest serwisowane, ale do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi.
Serwis twierdzi, że to *** powinna mi odpisać, natomiast *** twierdzi, że to serwis powinien. Istny cyrk.
Jakie obowiązują ich terminy?

Pokaż treść roszczeń z rękojmi. Dosłownie, co do słowa.

Skopiuj tu treść pisma bez danych albo podlinkuj ocenzurowane pismo bez danych.

*** daj szansę innym. Zasłoń dane i wrzucaj.
Jest techniczna możliwość edytowania pliku PDF.

Roszczenie odnośnie naprawy gwarancyjnej
W dniu 29.12.2021 odwiedziłam serwis ***. W ramach tej wizyty miała być wykonana diagnostyka wad zgłoszonych przeze mnie podczas rozmowy telefonicznej w dniu 16.12.2021. Termin wizyty umówiono mi na 29.12.2021.
W ramach vvkonanej diagnostyki okazało się, że do ymiany jest: tarcza sprzęgła /CD/ 1.4 MPI, docisk sprzęgła oraz łożysko oporowe. Otrzymałam informację, że części jak i robocizna nie są objęte gwarancją i całkowity koszt naprawy to 2.800-3.000 zł. Chciałabym podkreślić, że w grudniu 2019 roku (nie minął nawet rok od zakupu samochodu) zgłosiłam wadę, która okazała się być ślizgającym się sprzęgłem oraz wyciekiem oleju. 20.12.2019 roku przy przebiegu 16.136 km wymieniono mi: uszczelniacz półosi lewy i prawy, uszczelniacz wałka sprzęgłowego, tarczę sprzęgła /CD/ 1.4 MPI, docisk sprzęgła oraz łożysko oporowe. I nagle po niecałych dwóch latach okazuje się, że wada którą zgłaszałam w grudniu 2019 - po wymianie - znowu występuje. Dodam tylko, że użytkuję samochód zgodnie z jego przeznaczeniem, dbając o jego „delikatną” eksploatację.
W związku z tym powołuję się na Kodeks Cywilny i przepisy dotyczące rękojmi. W myśl Art. 568 S 1 Kodeksu Cywilnego „ Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat [...JĄ ” Odnoszę się tutaj oczywiście do części po naprawie/wymianie na nowe, czyli termin dwóch lat upłynął 20.12.2021. W serwisie byłam 29.12.2021 (dopiero wtedy był wolny termin), ale wady zgłaszałam telefonicznie w dniu 16.12.2021, zatem przed upływem dwóch lat (20.12.2021). Dodatkowo rozumiem zapis o ograniczeniu gwarancji dotyczącej tylko wad fabrycznych — w grudniu 2019 roku uznaliście ją Państwo za taką i wymieniliście wszystkie elementy sprzęgła w ramach gwarancji. Jednakże Państwa „regulamin” odnośnie ograniczenia gwarancji do pierwszego przeglądu/limitu 15.000 km jest Państwa wewnętrznym ustaleniem, które jest niegodne z przepisami prawa polskiego. Od naprawy w grudniu 2019 roku sprzedawca zgodnie z art. 568 S 1 Kodeksu Cywilnego odpowiada z tytułu rękojmi przez dwa lata. Ponadto dwa lata liczy się od nowa w momencie wymiany całości lub części na nowe o czym mówi Art. 581 1 Kodeksu Cywilnego „Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rżeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się
n.' odpowiednio do części wymienionej.
o
W związku z powyższym żądam naprawy elementów sprzęgła w postaci tarczy sprzęgła /CD/
1.4 MPI, docisku sprzęgła i łożyska oporowego w ramach dwuletniej rękojmi tj. nieodpłatnie. W przeciwnym razie będę zmuszona zwrócić się o pomoc do Rzecznika Praw Konsumenta.
Niestety od momentu odbioru samochodu z salonu już kilkakrotnie coś było naprawiane, wydaje się to być niepojętym, aby nowy samochód przy praktycznie każdym przeglądzie miał jakąś wadę. Jak nie ślizgające się sprzęgło to problemy z pedałem sprzęgła, do takiego stopnia, że serwis rozkłada ręce i informuje mnie, że to taka wada tego samochodu i nic z nią nie można zrobić. Wewnętrzne przemyślenia i opinie na ten temat zachowam dla siebie. Jednak to co się dzieje od momentu wyjechania samochodem z salonu jest dla mnie abstrakcją i absolutnie nie zachęca mnie do ponownego zaufania marce KIA, jak i również polecania jej rodzinie/znajomym, ale także na wszelkich forach czy grupach społecznościowych. Swoją drogą można tam przeczytać wiele ciekawych historii od użytkowników samochodów marki KIA odnośnie warunków gwarancyjnych i sposobu podejścia do nich przez Państwa.
Poniżej chciałabym vwpunktować wszystko co było naprawiane od początku w ramach gwarancji:
1. W dniu 20.12.2019 sprzęgło — elementy, które wymieniłam we wcześniejszej części pisma.
2. W dniu 02.10.2020 wymiana łożyska kolumny kierowniczej.
3. W dniu 12.10.2020 wymiana naklejki na klapie, wymiana wlewu paliwa, naprawa wlewu paliwa.
4. Ponadto w dniu 01.10.2020 zgłosiłam po raz pierwszy odpadnięcie części plastiku od pedału sprzęgła + odgłos sprężyny przy każdorazowym naciśnięciu na pedał naprawiono to, ale na kolejnym przeglądzie w sierpniu 2021 roku ponownie zgłosiłam ten sam problem i wtedy usłyszałam, że te samochody tak mają i nic nie da się zrobić. I tak sobie jeżdżę do dzisiaj słysząc odgłos sprężyny przy naciskaniu sprzęgła.
Uprzejmie proszę o rozpatrzenie moich roszczeń zgodnie z prawem, tj. 14 dni od dnia otrzymania pisma. Będę jednak niezmiernie wdzięczna za szybką odpowiedź, ponieważ naprawa jest wymagalna w jak najszybszym czasie ze względu na niebezpieczeństwo związane z występującymi usterkami.
Z poważaniem,

Do Państwa wiadomości odnoszę informację, że kopia pisma została wysłana także na adres ***mod***

Odpowiedz z *** do dzisiaj nie ma odpowiedzi.

Szanowna Pani,
Pragniemy wyjaśnić, że *** obsługę gwarancyjną i serwisową świadczy za pośrednictwem ***. Wszelkie problemy z
funkcjonowaniem pojazdu należy zgłosić bezpośrednio w ***.
Uprzejmie informujemy, że z informacji przekazanej nam przez Dealera Gam wynika iż udzielił Pani odpowiedzi na pismo i przedstawił stanowisko w
przedmiotowej sprawie.
*** w Pani samochodzie nie potwierdza zgłaszanych nieprawidłowości. Sprzęgło zaczyna przenosić napęd w górnym
położeniu pedału sprzęgła co może wskazywać, że zostało zużyte. Objawy, które Pani zgłosiła (a które nie wystąpiły w warsztacie) wskazują na zużycie
eksploatacyjne tego elementu, a w takim przypadku naprawa może odbyć się odpłatne.
Poprzednia naprawa, w ramach gwarancji dotyczyła wycieku z uszczelniacza. Olej wydostający się na sprzęgło spowodował poślizgi sprzęgła i z tego
powodu sprzęgło zostało bezpłatnie wymienione.
Informujemy, że istnieje możliwość rozmontowania zespołu i dokonania weryfikacji uszkodzeń w ***. Gdyby weryfikacja
potwierdziła zużycie eksploatacyjne, to właściciel pojazdu zobowiązany jest do pokrycia kosztów diagnozy/weryfikacji oraz ewentualnej naprawy.
Jeżeli zdecyduje się Pani na powyższe rozwiązanie prosimy o kontakt z ASO KIA Gam w celu ustalenia terminu i szczegółów wizyt

W #1 piszesz, że auto kupione 02.2019. Zatem:
Od naprawy w grudniu 2019 roku sprzedawca zgodnie z art. 568 S 1 Kodeksu Cywilnego odpowiada z tytułu rękojmi przez dwa lata.
Nie od naprawy tylko "[...]od dnia wydania rzeczy kupującemu". Zatem co najwyżej możemy mówić o gwarancji i jej warunkach.

Co do samego sprzęgła - jeśli faktycznie uległo zużyciu to na to nic nie poradzisz. Po prostu część słabej jakości. Rozważ ewentualnie skierowanie roszczeń z opinią rzeczoznawcy o wadliwości sprzęgła, a nie zużyciu, jeśli faktycznie jest wadliwe.

Ostatnia edycja:
Noemi12321 Tylko to co wkleiłem zostało wysłane.

Z pisma nie wynika do kogo zostało skierowane.
Chcesz pomocy, przedstaw sprawę rzetelnie. Nie baw się w zgadywanki i domysły bo odpowiedź może być błędna.

Pismo zostało wysłane do Serwisu czyli *** gdzie auto jest serwisowane, oraz do wiadomości ***. Odpowiedz która wkleiłem to odpowiedz z *** od *** nic nie dostaliśmy.

Z rękojmi odpowiada sprzedawca. Skoro wcześniejszych naprawa dokonywano na podstawie gwarancji, szukaj u gwaranta.

Sprzedawca po upływie 2 lat nie odpowiada. Zwłaszcza nie odpowiada za to co gwarant Ci obiecał.

P.S. Byłoby łatwiej, nie trzeba by sklejać gdybyś spełnił prośbę i wkleił roszczenie i odpowiedź w całości. Czytanie w plasterkach nie pomaga i generuje ryzyko pomyłek.

Problem w tym że w naszym pięknym kraju układ sprzęgła jest uznawany za część eksploatacyjna i w ogóle ciężko coś ugrać przy jego awarii. Pierwsza naprawa była na gwarancji to gwarancja na sprzęgło wygasa wraz z gwarancją na całe auto. Nie biegnie od dnia wymiany. Gdyby wymiana była płatna to wtedy dwa lata.

Powrót