Odmowa opłacenia akcyzy

• Autor wątku Autor wątku MCgregor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[cytat="hellgate"]
A z jakiego to przepisu? [/cytat]
Morał jest taki, że nie należy pisać na pamięć, tylko przed udzieleniem każdej odpowiedzi przeczytać cały wątek od początku. Moja wina.
[cytat="hellgate"]Odwołać transakcji się nie da. Czynność została dokonana. [/cytat]
Nie ma potrzeby odwoływania czegokolwiek. Jest ważna umowa Niemiec-pośrednik, natomiast umowa Niemiec-McGregor z mocy prawa została unieważniona.

[cytat="hellgate"]Co do spisywania umów z datami wstecznymi to po pierwsze może się Pan narazić na konsekwencje karne a po drugie na tym forum porad niezgodnych z prawem.[/cytat]Nie ma również potrzeby spisywania czegokolwiek z datą wsteczną. Wystarczy spisać obecnie (bez antydatowania) umowę pośrednik-McGregor i już będzie komplet umów potrzebny do legalnego zarejestrowania auta.

I tak zrobię. Pojadę dziś do pośrednika, zostawię u niego samochód razem z dokumentami potrzebnymi na odbiór akcu i vat25 i spiszę umowę z dzisiejszą datą z adnotacją, że wszelkie kwestie związane z podatkiem akcyzowym oraz vat leżą w gestii sprzedającego. Sprzedający zobowiązuje się do dostarczenia niezbędnych dokumentów pozwalających na rejestracje samochodu kupującemu bezzwłoćznie po ich otrzymaniu od odpowiedniego organu państwowego.

Natomiast jeśli chodzi o moją sytuację to czy warto szukać gdzie poszły dokumenty z UC (do którego US) i próbować dobrowolnie poddać się karze ? Wiem, że chciałem popełnić przestępstwo karno skarbowe, więc jestem winny. Czy jest szansa, że sprawa skończy się na postępowaniu mandatowym ?
A może wszelkie takie sprawy US kieruje z definicji do Prokuratury ?

Pozdrawiam,
MC

[cytat="MCgregor"]
Natomiast jeśli chodzi o moją sytuację to czy warto szukać gdzie poszły dokumenty z UC (do którego US) i próbować dobrowolnie poddać się karze ? [/cytat]Wiadomo gdzie poszły - do US w którym opłacasz podatki. Nie wiem czy to coś pomoże, bo zgłaszasz się właściwie po wykryciu sprawy, ale z pewnością nie zaszkodzi. Więc dlaczego nie?
[cytat="MCgregor"]Wiem, że chciałem popełnić przestępstwo karno skarbowe, więc jestem winny. Czy jest szansa, że sprawa skończy się na postępowaniu mandatowym ?
A może wszelkie takie sprawy US kieruje z definicji do Prokuratury ?
[/cytat]W tym kraju jest raczej niewiele definicji uznawanych na całym obszarze, więc można tylko zgadywać co w tej sprawie zrobi akurat Twój urząd.

Hm.. Więc kroki działań będą następujące:

1. Sprawa wychodzi w moim UC
2. Mój UC przesyła zgromadzone dokumenty wraz z moim zeznaniem do UC pośrednika
3. UC pośrednika przesyła dokumenty do US pośrednika w celu naliczenia kary za przekroczenie 5 dni opłacenia akcyzy
4. US pośrednika decyzuje czy przekazać sprawę do Prokuratury czy sprawa zostanie załatwiona w postępowaniu mandatowym

?? US pośrednika przesyła dokumenty do mojego US w celu wyciągnięcia konsekwencji wobec mnie czy sprawę do mojego US przesyła mój UC ?

Pozdrawiam,
MC

[cytat="MCgregor"]
?? US pośrednika przesyła dokumenty do mojego US w celu wyciągnięcia konsekwencji wobec mnie czy sprawę do mojego US przesyła mój UC ?
[/cytat]
Myślę że bezpośrednio UC. Ale nie ma to żadnego znaczenia - ważne że tam trafią.

No nic. Pozostaje mi czekać na to jak rozwinie się ta sytuacja.

Serdecznie dziękuję za pomoc. Pozwólcie, że jeśli pojawią się nowe wątki to będę dopisywał je do tego tematu.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję,
MC

Witam,
Próbowałem powiązać wszystkie daty i ewentualne ryzyka i nie dałem rady.
Na zwartej między Niemcem z mną umowie zrobiłem: vat25, tłumaczenia, OC, przegląd zerowy. Najgorsze jest OC i mój US.
:?: po 1. Jak niby sie wytłumaczę u Brokera Ubezpieczeniowego, że tamto ubezpieczenie zawarte wcześniej nie jest ważne i że teraz chcę anulować tamto ubezpieczenie a zawrzeć kolejne na ten sam samochód tyle że 3 tygodnie później i na inną umowę
:?: Co będzie jeśli w moim US zobaczą, że raz żądam wydania vat25 a za 3 tygodnie przychodzę do US opłacić 2% na ten sam samochód ?

Wynik jest taki, że mam pieniądze w banku, a samochód został zwrócony. Co z nim zrobi pośrednik - nie wiem. Może sprzeda, ale jak sprzeda to 19% od dochodu, a może zostawi dla ciebie i sprzeda po pół roku... nie wiem. Wydaje mi się, że jest to najrozsądniejsze wyjście z tej sytuacji tymbardziej, że pośrednik zeznał w swoim UC, że transakcja została anulowana.

Pewnie czeka mnie jeszcze sprawa w sądzie, ponieważ dokumenty sprawy UC pośrednika przekazał do wydziału skarbowego w tym UC. Więc pewnie będę potrzebował niezłego adwokata, których w moim mieście niestety nie ma.

Także pewnie będzie dalsza kontynuacja tej historii..

Zaangażowanie prawnika chyba będzie najrozsądniejszym wyjściem. Na Pana pytania, zwłaszcza na pierwsze z poprzedniego postu, rady na naszym forum Pan nie otrzyma.

Też tak myślę. Sprawa jest tak skomplikowana, że ciężko to wytłumaczyć ...
Próbowałem znaleźć w swoim mieście (50-ciotysięcznym) prawnika i nie udało mi się. W chwili, gdy przez telefon powiedziałem w skrócie o co chodzi to radzili, abym szukał raczej radcy podatkowego niż prawnika. Eh...

Powrót