Odmowa poddania się badaniu na Covid

• Autor wątku Autor wątku X234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

X234

Użytkownik
Odpowiedzi
317
To pytanie czysto retoryczne.
Powiedzmy , że jest taka sytuacja.

Przywracają obowiązkową kwarantannę dla osób powracających do Polski, tak jak w marcu.
Człowiek sobie siedzi zamknięty w 4 ścianach, a po 11 dniach dzwonią że trzeba wykonać test.
Można odmówić poddania się testowi ???
Powiedzmy mamy jeszcze 3 dni odsiadki, brak objawów, to po co ryzykować test, który (jak wiemy nie zawsze wykazuje prawdę) i narażać się na kolejne 2 tygodnie odosobnienia ?
Można odmówić ???

Zgadzasz się na kwarantannę a nie chcesz na badanie? Widzisz bezsens tego rozumowania?

Bezsensem jest to, że zmuszają cię do kwarantanny a po 11 dniach zlecają test, który nie zawsze jest wiarygodny.

Tydzień temu przyjechałem do roboty do niemiec i szef załatwił mi od razu test.
Po dwóch dniach wynik negatywny i mogę normalnie pracować i poruszać się bez ograniczeń.
Gdzyby tak było w Polsce to bym nie zadawał tego pytania.
A brzmiało.
Mogę odmówić testu na parę dni przed zakończeniem kwarantanny ?
Mam takie prawo ?

X234 napisał:
Mogę odmówić testu na parę dni przed zakończeniem kwarantanny ?
Możesz odmówić, ale wówczas zgodnie z art.36 Ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi - może być zastosowany środek przymusu bezpośredniego.

Ostatnia edycja:
Oki, rozumiem.
Chore prawo. Brak objawów, 3 dni do końca odsiadki przymusowej a tu nakaz zrobienia testu i fałszywy wynik pozytywny i kolejne 2 tygodnie odsiadki.

Teoria nr.2
Podejrzewam, że ktoś z Sanepidu dzwoni i informuje o nakazie zrobienia testu.
A jeśli zadzwonią i zapytają, czy rozmawiają z właścicielem numeru a ja odpowiem, że nie mogę udzielić takiej informacji ze względu na
1.RODO
2. nie jestem pewny czy osoba dzwoniąca jest faktycznie z Sanepidu a wszelkie powiadomienia powinienem dostać na piśmie urzędowym.
Też moze być zastosowany dla takiej osoby środek przymusu bezpośredniego ???

To jest bez sensu już wielokrotnie słyszałam o tym, że mieszali próbki na badaniach. W ten sposób osoby chore chodziły wśród zdrowych z zdrowi siedzieli na kwarantannie. Ktoś nie chce mieć kłopotów z badaniem i jak odmówi ma większe kłopoty

Powrót