Odmowa podjęcia pracy?

• Autor wątku Autor wątku Margaret1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Margaret1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Otrzymałam z pup skierowanie do pracodawcy. Poszłam na rozmowę. Była to praca przez agencję pracy tymczasowej. Ze względu na charakter pracy oraz fakt, że była ona poza miejscem zamieszkania uznałam, że proponowane wynagrodzenie (minimalne) jest za niskie. Nie doszliśmy z pracodawcą do porozumienia, co do wysokości wynagrodzenia i też taka notatka znalazła się na skierowaniu, z którym wróciłam do pup. Pup uznał to za odmowę podjęcia pracy z mojej strony. Zaznaczam, że oferty nie odrzuciłam, bo mi się nie podobała, nie chciałam, itp. Nie ma też tu żadnego kombinowania.
Teraz pytania: 1. Czy brak porozumienia z pracodawcą w kwestii wysokości wynagrodzenia jest równoznaczny z odmową podjęcia zatrudnienia? 2. Ustawa nakłada obowiązek przyjęcia oferty wystawionej przez pup, ale czy nadkłada też obowiązek podjęcia tego zatrudnienia i to bez możliwości negocjacji jego warunków?

Margaret1993 napisał:
1. Czy brak porozumienia z pracodawcą w kwestii wysokości wynagrodzenia jest równoznaczny z odmową podjęcia zatrudnienia?
Jeśli była to oferta tzw. "odpowiedniej pracy", to tak.

Odpowiednia praca
oznacza zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.
- art. 2 ust. 1 pkt. 16 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Jak widać ustawodawca nie dał możliwości negocjacji wysokości wynagrodzenia.
Margaret1993 napisał:
2. Ustawa nakłada obowiązek przyjęcia oferty wystawionej przez pup, ale czy nadkłada też obowiązek podjęcia tego zatrudnienia i to bez możliwości negocjacji jego warunków?
Jak wyżej.

Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie myślałam. Na marginesie, ta oferta spełniała kryteria odpowiedniej pracy. Tylko ta kwestia pozbawienia mnie jakiejkolwiek możliwości manewru w ustalaniu warunków płacy i pracy budziła i budzi moje wątpliwości. Pytanie czy to jest po prostu luka w przepisach czy świadome działanie ustawodawcy.

Margaret1993 napisał:
czy to jest po prostu luka w przepisach czy świadome działanie ustawodawcy.
Raczej świadome działanie.
Inaczej wielu (niekoniecznie zainteresowanych podjęciem jakiejkolwiek pracy, a jedynie ubezpieczeniem zdrowotnym gwarantowanym przez PUP) dyktowało by wygórowane warunki finansowe niemożliwe do spełnienia przez pracodawcę, co stanowiłoby błędne koło.... I to by dopiero była luka prawna, bo prawo dopuszczałoby patologiczną sytuację, że osoba w wieku produktywnym nie pracuje i dodatkowo czerpie bezkarnie profity finansowane przez resztę pracującego społeczeństwa np. różnego rodzaju zasiłki, dodatki itp.

Ostatnia edycja:
Powrót