Odmowa podpisania umowy przez Plusa

• Autor wątku Autor wątku Zakrza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z

Zakrza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
4 lipca zamówiłem za pośrednictwem sklepu internetowego Plusa telefon wraz ze słuchawkami. 12 lipca poinformowali mnie, że zamówienie nie może być realizowane, bo Dział Aktywacji ustanowił kaucję i że zapraszają do salonu. Poszedłem więc do salonu, a tam Pani mnie poinformowała, że nie może zrealizować tego zamówienia, ale mogę podpisać nową umowę. Przy takim samym abonamencie i takich samych ratach mogę mieć ten telefon, ale już bez słuchawek. Próbowałem więc dodzwonić się do BOK, ale oczywiście się nie da. Zadzwoniłem do sklepu, ale tam Pan mnie poinformował, że skoro jest kaucja to nie mogą zrealizować tego zamówienia. Dalej kontaktowałem się z BOK mailowo. Kilkanaście razy prosiłem o kontakt do Działu Aktywacji, aż w końcu dowiedziałem się, że jest to Dział Wewnętrzny i kontaktu nie otrzymam, a w ogóle to oni nie mają telefonu. Poprosiłem więc, żeby BOK zapytało w moim imieniu, który konkretnie podpunkt regulaminu skłonił ich do ustanowienia kaucji. Czytałem regulamin i moim zdaniem żaden podpunkt nie pasuje. Podałem prawidłowe i aktualne dane, nie odmówiłem przesłania dokumentów ani weryfikacji, a sama weryfikacja płatnicza powinna wyjść pozytywnie. Znam doskonale swoją sytuację w BIK i BIG i wiem, że jest ona bardzo dobra. Ponadto zadeklarowałem chęć wysłania PIT, KPiR, zaświadczeń o niezaleganiu z ZUS, US i wszelkich innych możliwych dokumentów finansowych, o które Plus by prosił.

I teraz pytanie: czy Plus może mi odmówić podpisania umowy? Z tego co czytałem to oferta handlowa jest dla niego wiążąca, a skoro ja ją zaakceptowałem to do mnie należy decyzja czy zostanie ona podpisana czy nie. To, że ich sklep internetowy nie ma możliwości przyjąć kaucji (Tak twierdzą, mimo, że napisałem, że mogę dać ją kurierowi, wysłać przelewem lub uiścić w salonie) to nie powinien być mój problem. Ja deklaruję chęć podpisania umowy w dowolnym czasie i miejscu. Zgodziłem się też na telefon bez tych słuchawek, ale z rabatem 1300 zł, czyli tyle ile wynosi rynkowa cena słuchawek. Co o tym myślicie? Mam rację ja czy Plus odmawiając mi podpisania umowy?

Ależ odmawia. BOK, sklep internetowy i punkt obsługi konsekwentnie odmawia realizacji zamówienia. Ja tę kaucję im chętnie dam. Ale oni nie chcą!

Czyli Plus może sobie zmieniać warunki oferty? Skoro pozwala mi na zawarcie umowy to zamiast zestawu, który wybrałem może mi zaoferować sam telefon, pralkę albo ogórka kiszonego?

Oferta dotyczyła telefonu i słuchawek. Ja ją zaakceptowałem. Plus odmawia podpisania umowy na zestaw.

Chodzi o to?
"Dostawca usług może odmówić użytkownikowi końcowemu zawarcia umowy o
zapewnienie przyłączenia do sieci lub o świadczenie usług telekomunikacyjnych
lub zawrzeć umowę o świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych,
w tym o zapewnienie przyłączenia do sieci na warunkach mniej korzystnych
dla użytkownika końcowego w wyniku negatywnej oceny wiarygodności
płatniczej dokonanej na podstawie informacji udostępnionych przez biuro
informacji gospodarczej, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, w szczególności poprzez
żądanie zabezpieczenia wierzytelności wynikających z tej umowy".
Pisałem przecież, że znam swoje informacje z biura informacji gospodarczej i tam jest wszystko super. Nigdy z niczym nie zalegałem, płacę wszystko terminowo, brałem w swoim życiu kilka kredytów i staram się o kolejny i ZAWSZE banki weryfikowały moją wiarygodność finansową pozytywnie. Jeśli więc banki pozwalają mi na raty wielokrotnie większe niż te, które daje Plus i to na dłuższy okres to co im może nie pasować?

Poza tym jak oni niby się wybronią przed Urzędem Ochrony Klientów i Konsumentów i sądem?

Chcą kaucję - spoko, dam im kaucję jak tylko umożliwią mi podpisanie umowy.

Ech, przyszedłem na forum po poradę, a dostałem jakiegoś trolla, spamera, który nabija sobie posty nic niewnoszącymi do tematu dwuwyrazowymi postami ;-\

A jakiej konkretnie pomocy oczekiwałeś?
Zadałeś pytania i dostałeś odpowiedzi. Co jeszcze...?

Serio, idź facet trollować gdzie indziej. Już pokazałeś, że nie masz nic do powiedzenia.

Odpowiem prosto : inna oferta promocyjna na aparaty akcesoria czy zestawy przy zawarciu umowy czy też aneksowaniu na kolejny okres istniejącej umowy obowiązuje na stronie internetowej a inna w salonie . cena abonamentu jest oczywiście taka sama we wszystkich kanałach sprzedaży ale różne gratyfikacje to że na stronie jest telefon ze słuchawkami nie znaczy iż w salonie czy przez call center będzie tak samo.
I dwa bardzo proszę grzeczniej .

Ostatnia edycja:
Dowgird napisał:
Odpowiem prosto : inna oferta promocyjna na aparaty akcesoria czy zestawy przy zawarciu umowy czy też aneksowaniu na kolejny okres istniejącej umowy obowiązuje na stronie internetowej a inna w salonie . cena abonamentu jest oczywiście taka sama we wszystkich kanałach sprzedaży ale różne gratyfikacje to że na stronie jest telefonu ze słuchawkami nie znaczy iż w salonie czy przez call center będzie tak samo.
No ja to rozumiem. Dlatego wybrałem ofertę na stronie. To, że nie mają możliwości technicznych przyjąć kaucji to nie jest moja wina przecież. Ja chcę ją zapłacić. Czyli do podpisania umowy nie doszło z winy Plusa. Dlaczego ja mam na tym tracić?

A teraz pytanie pomocnicze: jak skorzystać z ofert telefonu ze słuchawkami?

Zakrza napisał:
... A teraz pytanie pomocnicze: jak skorzystać z ofert telefonu ze słuchawkami?
Zapytaj o to operatora, to nie jest problem prawny.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót