Odmowa pomocy prawnej na infolinii UOKIK

• Autor wątku Autor wątku karol.dr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol.dr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Na Infolinii UOKIK odmówiono mi porady prawnej. Sytuacja wyglądała tak, że przez zakłócenia źle zrozumiałem pytanie odnośnie stron umowy sprzedaży. Niechcący potwierdziłem, gdy pani zapytała czy umowa została zawarta przez firmę, myśląc że pyta o drugą stronę, a jej chodziło o mnie. Natychmiast zapytała ponownie, a ja wyraźnie sprostowałem. W mojej opinii nie było już żadnego niedopowiedzenia. Natomiast druga strona stwierdziła, że nie może kontynuować rozmowy, gdyż przed chwilą potwierdziłem, a teraz zaprzeczam i że w ogóle kręcę i kłamię.

Tak szczerze mówiąc to zgłupiałem, bo dzwoniąc w takie miejsce, miałem nadzieje na jakąkolwiek pomoc i choćby odrobinę kultury, a poczułem się jak jakiś krętacz.

Natomiast abstrachując już od tego jak się poczułem. Z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć czy w tej konkretnej sytuacji, radca (jak sądzę) miał prawo mi odmówić tej pomocy, czy też nie?

Ustawa z dnia 6 lipca 1982 r. o radcach prawnych. - Art. 22. 1. Radca prawny może odmówić udzielenia pomocy prawnej tylko z ważnych powodów.

Jeśli traktuje się to poważnie, to raczej nie może odmówić, bo tak mu się podoba. W dodatku zatrudniony przez rządową organizację (czy tam urząd, nie wiem co to konkretnie jest) finansowaną z podatków.

Ja się pytałem, czy ten konkretny powód można podciągnąć pod powód ważny, np. jako wymieniana gdzieniegdzie, utrata zaufania czy coś w tym stylu lub czy są gdzieś w prawie jakieś konkretne zapisy, mówiące jakie to powody, a mi się tego odnaleźć nie udało, albo że ci z UOKIKU są na jakichś innych zasadach.

No chyba, że ja tu czegoś mocno nie rozumiem.

Bardzo ciężko ufać państwu którego instytucja zobligowana do pomocy obywatelowi, po minucie rozmowy uznaje mnie za jakiegoś oszusta, w ogóle nawet w najmniejszym sposób nie poznając mojej sytuacji. Strasznie to jest przykre, że nasz kraj na każdym kroku traktuje swoich obywateli w ten sposób. Taki kraj nie ma przyszłości.

Dobra wylałem żal, ulżyło mi.

Pozdrawiam

Powrót