Odmowa Pozwolenia na budowe

• Autor wątku Autor wątku robcook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robcook

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam
Czy Urząd może podważyć Opinie Geotechniczną podbitą przez geologa i ew. na tej podstawie dać Odmowną Decyzję na Pozwolenie na Budowę? Decyzja ma zostać wysłana pocztą, i nie mam dokładnej treści - ale z informacji telefonicznej takie właśnie są uwagi...Moja architekt sama jest w szoku bo wszystkie papiery były składane i to Kierownik Architektury zatrzymał Decyzję, a nie prowadząca sprawę..

robcook napisał:
Czy Urząd może podważyć Opinie Geotechniczną

II SA/Kr 1098/17 - Wyrok WSA w Krakowie z 2017-11-07
Wobec powyższego przypomnieć należy, że zgodnie z art.84 K.p.a., gdy w sprawie wymagane są wiadomości specjalne, organ administracji publicznej może zwrócić się do biegłego lub biegłych o wydanie opinii. Biegły podlega wyłączeniu na zasadach i w trybie określonym w art. 24 K.p.a. Organ nie jest związany opinią biegłego. Może ją przyjąć, jeśli uzna ją za trafną, ale może ją całkowicie lub częściowo zdyskwalifikować i przyjąć odmienną. Organ, a nie biegły, decyduje o załatwieniu sprawy; biegły jest powołany tylko do wydania opinii w kwestii faktycznej, wymagającej wiadomości specjalnych, której rozstrzygnięcie jest niezbędne do wydania przez organ decyzji. Opinia biegłego jest dla organu tylko materiałem, który powinien mu pomóc w rozstrzygnięciu kwestii faktycznej. Organ nie może zatem ograniczyć się w swojej decyzji do powołania się na konkluzję zawartą w opinii biegłego, ale ma obowiązek sprawdzić, na jakich przesłankach biegły oparł swoją konkluzję i skontrolować prawidłowość rozumowania biegłego. Prawidłowe ustalenie stanu faktycznego w sprawie należy do organu prowadzącego postępowanie i to do niego należy dobór środków dowodowych, w tym również ocena, czy jest potrzebna i w jakim zakresie opinia biegłego.

Od takiej decyzji warto sie odwolac https://forumprawne.org/postepowani...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

Dziękuje za odpowiedz.

A czy jeśli Urząd wysłał pismo z lista do poprawek, a dostał poprawki które go nie satysfakcjonują, może stwierdzić że Odpowiedzi są nie pełne i nie wysyła już ponownego pisma do uzupełnienia, lecz zamyka sprawę- czyli daje Decyzję odmowną?
Pozdrawiam

Powrót