Odmowa pracy z PUP

• Autor wątku Autor wątku Trolson23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trolson23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam kilka pytań związanych z odmową pracy z PUP.
Zaczynając od początku, jestem studentem zaocznym, zarejestrowałem się nie dawno w urzędzie pracy. Po jakimś czasie dostałem propozycję wszystko było by dobrze, ale na rozmowie z pracodawcą dowiedziałem się, że nie gwarantuje mi pracy na miejscu, tzn. jeżeli nie będzie pracy w okolicy może mnie wysłać w delegację(ogólnie cała polska, zależy gdzie aktualnie ma zlecenia).

Odmówiłem podjęcia tej pracy, jako powód podając "praca w delegacji".
Nie mógł bym pogodzić tej propozycji, ze studiami w które bardzo dużo już zainwestowałem i chciałbym je skończyć.

Pytania:
1. Czy jest to wystarczający powód, abym nie został wyrzucony z biura pracy na okres 120dni?

Trolson23 napisał:
Odmówiłem podjęcia tej pracy, jako powód podając "praca w delegacji". Nie mógł bym pogodzić tej propozycji, ze studiami w które bardzo dużo już zainwestowałem i chciałbym je skończyć. Pytania: 1. Czy jest to wystarczający powód, abym nie został wyrzucony z biura pracy na okres 120dni?
Jakie miejsce pracy wskazał pracodawca w ofercie składanej do PUP? Jaki podał rozkład czasu pracy (w jakich dniach i godzinach odbywać się będzie świadczenie pracy)? Jaki rodzaj umowy?
Pytam nie o to, co powiedział pracodawca na rozmowie, ale o to jakie warunki pracy zadeklarował składając ofertę do PUP.

W urzędzie powiedzieli mi tylko tyle, że praca pewna ponieważ oni finansują część wypłaty, miała być 8h dziennie(w rzeczywistości 10-11), 5 dni w tygodniu, o delegacji Pani mi nic nie wspomniała. Umowa o pracę na 9miesięcy.

Ostatnia edycja:
Trolson23 napisał:
W urzędzie powiedzieli mi tylko tyle, że praca pewna ponieważ oni finansują cześć wypłaty
Czyli prawdopodobnie stanowisko pracy jest refundowane w ramach prac interwencyjnych... czyli musi być to praca na pełen etat z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę.
Trolson23 napisał:
miała być 8h/5dni w tygodniu, o delegacji Pani mi nic nie wspomniała. Umowa o pracę na 9miesięcy.
Kiedy otrzymałeś skierowanie z PUP i do kiedy masz się z niego rozliczyć?
Trolson23 napisał:
Odmówiłem podjęcia tej pracy, jako powód podając "praca w delegacji".
Odmówiłeś gdzie... w PUP czy u pracodawcy? Jaki zapis pracodawca umieścił na skierowaniu?

Kosssz napisał:
Czyli prawdopodobnie stanowisko pracy jest refundowane w ramach prac interwencyjnych... czyli musi być to praca na pełen etat z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę.
Dokładnie tak.

Odmówiłem u pracodawcy, powód odmowy tak jak podałem w pierwszym poście "praca w delegacji". Teraz z tym zaświadczeniem do 8.V muszę się zgłosić do urzędu.(A mówiłem Pani w PUP, że studiuje zaocznie, nawet odpowiednie zaświadczenie dałem)
Dodam tylko, że pracodawca od razu mnie uprzedził, że praca tylko na umowie 8h. Reszta godzin jak to powiedział "dogadamy się".

W biurze pracy NIKT mi nie wspomniał, że praca w delegacji, wtedy od razu wybrał bym inną propozycje, ponieważ miałem taką możliwość

Trolson23 napisał:
powód odmowy tak jak podałem w pierwszym poście "praca w delegacji". Teraz z tym zaświadczeniem do 8.V muszę się zgłosić do urzędu.(A mówiłem Pani w PUP, że studiuje zaocznie, nawet odpowiednie zaświadczenie dałem)
Trolson23 napisał:
miała być 8h dziennie(w rzeczywistości 10-11), 5 dni w tygodniu, o delegacji Pani mi nic nie wspomniała
Nie wspominała, bo pracodawca tego nie wskazał w ofercie. To częsta praktyka pracodawców... inne warunki czasu pracy wskazują oficjalnie, a czego innego wymagają. Teraz najważniejsze jest to, abyś się wybronił, bo póki co to jest to Twoje słowo przeciw pracodawcy. Wierz mi, pracodawca na 100% się wyprze, że na rozmowie przedstawiał Ci inne warunki niż te podane i zgłoszone do PUP o czym świadczy:
Trolson23 napisał:
pracodawca od razu mnie uprzedził, że praca tylko na umowie 8h. Reszta godzin jak to powiedział "dogadamy się".

Zwracając skierowanie do PUP opisz w odrębnym piśmie dokładnie sytuację jaka miała miejsce na rozmowie kwalifikacyjnej: o rozkładzie pracy innym niż przedstawionym Ci przez PUP oraz o propozycji "dogadania się" złożonej przez pracodawcę. Operuj dokładnymi danymi tzn. datami, nazwiskami i miejscami. Proponuję zwrócić skierowanie wraz z ww. pismem do punktu kancelaryjnego (kancelaria/sekretariat/biuro podawcze), aby mieć pewność, że pismo zostanie zarejestrowane w dzienniku kancelaryjnym urzędu... i wziąć dla siebie pokwitowanie przyjęcia na kopii pisma.
Trolson23 napisał:
W biurze pracy NIKT mi nie wspomniał, że praca w delegacji, wtedy od razu wybrał bym inną propozycje, ponieważ miałem taką możliwość
Nikt nie wspomniał, bo PUP tym nie wie, prawdopodobnie pracodawca nie podał prawdziwych danych. I teraz, aby uniknąć utraty statusu bezrobotnego musisz wiarygodnie przedstawić, że faktyczne warunki pracy są inne niż te przedstawione w PUP.

Dziękuje bardzo za zainteresowanie.
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ sam pracodawca wypełnił to zaświadczenie własnoręcznie wpisując podany przeze mnie powód odmowy "Praca w delegacji" i składając podpis, więc raczej tego się nie wyprze, iż chciał mnie wysłać w delegację. Czy to nie wystarczy?

Ostatnia edycja:
Trolson23 napisał:
sam pracodawca wypełnił to zaświadczenie własnoręcznie wpisując podany przeze mnie powód odmowy "Praca w delegacji" i składając podpis, więc raczej tego się nie wyprze, iż chciał mnie wysłać w delegację. Czy to nie wystarczy?
Trudno to jednoznacznie ocenić nie znając szczegółów sprawy... Ale po otrzymaniu skierowania z takim zapisem PUP na pewno poprosi o wyjaśnienia, a wtedy myślisz, że pracodawca przyzna się do oferowania innych warunków niż pierwotnie przedstawił? Z pewnością nie zamknie sobie drogi do otrzymania dofinansowania przyznając się do zakłamania oferty pracy.
Oczywiście zrobisz to co uważasz za słuszne, ale skoro pytasz na forum jak postąpić, to rozumiem, że potrzebujesz pomocy. Zatem sklecenie szczegółowych wyjaśnień nie powinno stanowić problemu, a może uchronić Cię przed utratą statusu bezrobotnego na minimum 120 dni.

Ostatnia edycja:
Dobrze, zrobię tak jak Pani radzi, dziękuję za pomoc.

Powrót