Odmowa prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Dzień Dobry,

Od kwietnia leczę się na ciężką depresję wraz z epizodami maniakalnymi. Po upływie pół roku od początku leczenia wystąpiłem z wnioskiem od świadczenie rehabilitacyjne. Odbyłem badania u lekarza orzecznika ZUS i po tygodniu otrzymałem decyzję odmowną, ZUS uznał, że jestem zdolny do pracy co jest niezgodne z prawdą.

W uzasadnieniu stwierdzono, że dysfunkcje naruszają zdolność organizmu w stopniu niewielkim, naruszenie sprawności organizmu ma charakter stabilny i, że zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami nie powoduje utraty zdolności do pracy, co jest w ogóle nonsensem gdyż zarządzam zespołem. Co najlepsze lekarz orzecznik, który wydał decyzję jest ginekologiem.

Jak się odwołać od tej decyzji? Jakich argumentów użyć? Czy mogę zdobyć jakąś dodatkową dokumentację od lekarza prowadzącego, którą mogą dołączyć do odwołania?

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie tego wątku. Czy jeżeli znajdę nową pracę, to już nie będę mógł się odwoływać, czy cały czas będę mógł walczyć o świadczenie rehabilitacyjne za czas pomiędzy zasiłkiem chorobowym a nowym zatrudnieniem?

Powrót