odmowa prawa do zasiłku chorobowego - oczekiwanie na operację - co robić?

• Autor wątku Autor wątku kjt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kjt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam serdecznie,

Przeszukałam większość postów ale nie znalazłam odpowiedzi na sytuację, w której się znajduję.

Od dnia 1 kwietnia 2020 do dnia 31 sierpnia 2020 przebywałam na zwolnieniu lekarskim z powodu choroby układu trawiennego. Niestety w sierpniu 2020 roku zerwałam sobie w kolanie więzadło krzyżowe co uniemożliwiło mi powrót do pracy. Od 1 września dostałam zwolnienie od ortopedy. Okazało się, że 29 września ustało prawo do zasiłku ponieważ przekroczyłam ustawowy termin i mimo iż były to dwa różne kody choroby odmówiono mi prawa do zasiłku. Dowiedziałam się o tym dopiero w październiku więc od 22 października do 12 listopada przebywałam na urlopie ponieważ lekarz nie chciał wypisać mi zaświadczenia o zdolności do pracy w obawie, że uszkodzę jeszcze poważniej kolano (operacja miała odbyć się w grudniu 2020).

12 listopada na kolejnej wizycie ortopeda wypisał mi kolejne zwolnienie z innym kodem choroby, żebym mogła dostać zasiłek. Operację z powodu pandemii przełożono mi na 23 luty.

Niestety zasiłek nie przychodził i w Sylwestra dostałam kolejną odpowiedź odmowną w sprawie zasiłku. Aktualnie mam zwolnienie do 7 stycznia, a planowaną operację na 23 luty.

Nie wiem co teraz robić, czy próbować się odwoływać od decyzji ZUS? Czy prosić lekarza o wypisanie mi zdolności do pracy, przełożyć operacje na marzec i spróbować jakoś przepracować ponad 60 dni, żeby dostać nowe prawo do zasiłku?

Boję się, że po operacji nadal nie dostanę zasiłku a rehabilitacja w moim przypadku to nawet 6 miesięcy.

Od października pozostaje bez środków do życia z zasiłku, żyję z oszczędności, które wkrótce się skończą.

Mam zeskanowe dokumenty ale niestety nie mogę ich załączyć bo w wymaganym przez forum formacie nic nie widać :(

Proszę o pomoc co powinnam zrobić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
Karolina

kjt napisał:
29 września ustało prawo do zasiłku ponieważ przekroczyłam ustawowy termin i mimo iż były to dwa różne kody choroby odmówiono mi prawa do zasiłku.
Odmówiono, dlatego że choroba z inną jednostką chorobową wystąpiła w trakcie tego samego okresu zasiłkowego. Należało wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne, za późno zwróciłaś się do Nas. Obawiam się, że teraz to nie zadziała, ponieważ w trakcie nadal trwającej niezdolności do pracy poszłaś na urlop wypoczynkowy.
Spróbuj skontaktować się z ZUS-em, być może mogłabyś wystąpić z wnioskiem o świadczenie rehabilitacyjne.
Jak nie - pozostaje temat zamknąć, uzyskać zdolność do pracy i przepracować ponad 60 dni.

Bardzo dziekuje Ci za odpowiedź, sporo mi to rozjaśniło. Jutro spróbuję skontaktować się z ZUS.

Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie, czy jeśli okazałoby się że przysługuje mi prawo do zasiłku rehabilitacyjnego jest szansa na otrzymanie go za wcześniejsze zwolnienie, które miałam od 12 listopada do teraz? Czy mogę się ubiegać jedynie o świadczenie za nadchodzące okresy niezdolności do pracy?

Powinnaś spróbować wnioskować od 12 listopada /nic na tym nie tracisz/, ale trudno jest mi powiedzieć, jaką decyzję podejmie lekarz orzecznik ZUS.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc!

Powrót