Odmowa prawa do zasiłku.

• Autor wątku Autor wątku Wiosna0406
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiosna0406

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
potrzebuję porady w związku z odmową prawa do zasiłku.
Otóż w ubiegłym roku, a konkretnie w listopadzie 2013r, utraciłam status bezrobotnego z powodu niestawienia się na podpis (swoje powody miałam, jednak usprawiedliwić się tego nie dało).
Ale że i tak zaczynałam pracę to nie przejęłam się tym wcale.
Natomiast teraz, we wrześniu 2014r musiałam ponownie się zarejestrować w urzędzie, i ku mojemu zdziwieniu dostałam odmowę prawa do zasiłku. Powodem tej odmowy jest właśnie nieobecność na podpisie w ubiegłym roku.

W związku z tym mam pytanie - bo przeszukałam całe Google i niestety nigdzie nie mogę znaleźć zapisu o tym, by nieobecność na poprzedniej rejestracji, sprzed roku, miała jakikolwiek wpływ na prawo do zasiłku teraz.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co mam zrobić w takim razie, by to prawo do zasiłku uzyskać? Dodam, że ogólnie wszystko się zgadza jeśli chodzi o wymogi, jedynym powodem odmowy jest ta nieszczęsna ubiegłoroczna nieobecność. Co mam teraz zrobić, by to prawo znów uzyskać?

Z góry dziękuję za pomoc.

To niech pan nie szuka w google tylko zajrzy do podstawy prawnej wskazanej w decyzji którą otrzymał pan z PUP - tam to powinno być wskazane:winko:

Wiosna0406 napisał:
przeszukałam całe Google i niestety nigdzie nie mogę znaleźć zapisu o tym, by nieobecność na poprzedniej rejestracji, sprzed roku, miała jakikolwiek wpływ na prawo do zasiłku teraz.
Bo nie ma. Jeśli zarejestrowano Cię jako osobę bezrobotną, to na brak prawa do zasiłku nie ma wpływu wcześniejsze niestawiennictwo.
Może napisz w jakich okresach pracowałaś, w ramach jakich umów i z jakim wynagrodzeniem brutto, w jakim okresie byłaś zarejestrowana w PUP i czy z prawem do zasiłku.I przede wszystkim co dokładnie mówi decyzja dot. nie przyznania prawa do zasiłku.
Bo obawiam się, że po prostu od listopada 2013r. do września 2014 nie wypracowałaś sobie prawa do zasiłku tj. co najmniej 365 dni przepracowanych w okresie 18 miesięcy przed aktualną rejestracją w PUP. I to może być powód odmowy.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Bo nie ma. Jeśli zarejestrowano Cię jako osobę bezrobotną, to na brak prawa do zasiłku nie ma wpływu wcześniejsze niestawiennictwo.
Może napisz w jakich okresach pracowałaś, w ramach jakich umów i z jakim wynagrodzeniem brutto, w jakim okresie byłaś zarejestrowana w PUP i czy z prawem do zasiłku.I przede wszystkim co dokładnie mówi decyzja dot. nie przyznania prawa do zasiłku.
Bo obawiam się, że po prostu od listopada 2013r. do września 2014 nie wypracowałaś sobie prawa do zasiłku tj. co najmniej 365 dni przepracowanych w okresie 18 miesięcy przed aktualną rejestracją w PUP. I to może być powód odmowy.

Właśnie o to chodzi, że wypracowałam te dni niezbędne do zasiłku. Pod tym względem jest wszystko ok. Na decyzji pisemnej jest tylko uzasadnienie, że odmowa następuje z powodu nieobecności na obowiązkowym złożeniu podpisu w PUP. Tyle.
Czyli w sumie to samo, co mi powiedziano podczas rejestracji. Żadnych paragrafów, żadnych ustaw - krótkie wyjaśnienie. Moje interwencje w urzędzie, pytania na jakiej podstawie odmawiają zasiłku, jaki to ma związek z ubiegłoroczną rejestracją - panie odpowiadają tylko, że "takie są procedury - trzeba było się wtedy stawić i problemu by nie było".
Na kolejne moje pytanie gdzie mogę zobaczyć te "procedury", czym one są poparte, gdzieś chyba musi być jakaś podstawa prawna, czy regulamin, no cokolwiek - brak reakcji. Ewentualnie zbywają mnie wymijającymi odpowiedziami, że "proszę się zapoznać z procedurami obowiązującymi w PUP, regulamin jest u naczelnika". Niestety nie miałam szczęścia do tego naczelnika się dobić, gdyż ciągle jest nieobecny.

Status osoby bezrobotnej,w tym z prawem do zasilku,przyznawany jest w formie decyzji administracyjnej. Jednym z elementow decyzji jest podstawa prawna.
Stad ,prosze wybacztc,ale trudno mi uwierzyc w stwierdzenia w stylu-"zadnych paragrafow"

Zeskanuj decyzję, bo aż sam jestem ciekawy tego uzasadnienia (oczywiście zakryj wszystkie swoje dane).

Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy określa komu przysługuje prawo do zasiłku a nie jakiś regulamin.

W PUP nie ma naczelnika, tylko jest dyrektor.

strasznie namieszane...

Powrót