Odmowa przyjęcia odwołania od nieuznania reklamacji

• Autor wątku Autor wątku misiek0098
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek0098

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć, jestem tutaj nowy i proszę pilnie o pomoc.
Na początku miesiąca oddałem telefon na gwarancje, producent nie uznał mi jej, twierdząc, że rysy na szkle hartowanym spowodowały odklejenie się ekranu od reszty telefonu. W dniu dzisiejszym zaniosłem pismo o reklamacje na zasadach rękojmi. Pani w sklepie playa, odmówiła mi przyjęcia tego pisma, gdyż pierwszym nabywcą tego telefonu był znajomy, który zabrał go na umowę, a następnie odsprzedał mi go. Posiadam fakture oraz umowę kupna-sprzedaży pomiędzy mną a pierwszym właścicielem. Poczytałem sobie dzisiaj trochę w kodeksie cywilnym i znalazłem takie coś. art 556 k.c.
Przepis prawny:
§ 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne).

czy według tego punktu mam prawo do roszczeń z tytułu rękojmi, mimo że jestem drugim właścicielem tego telefonu. Dodam że 30 czerwca mija rok od zakupu i chciałbym się z tym uwinąć do tego czasu. Znajomego nie jestem wstanie teraz dorwać

Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Michał

No i słusznie odmówiła, ponieważ nie jesteś stroną umowy dla salonu operatora. Pismo z rękojmią skieruj do tego, od kogo nabyłeś telefon.

ale to nabywając prawo do przedmiotu nie przechodzą na mnie?

misiek0098 napisał:
Przepis prawny:
§ 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, ...
Czy dokument z salonu operatora potwierdza że jesteś kupującym? Nie.
Opcjonalnie może pomóc cesja uprawnień z tytułu rękojmi.

Ostatnia edycja:
Możesz przybliżyć mi o co chodzi z tą cesją uprawnień?

Badź doradzić co dokładnie zrobić w tej sprawie?

Mylisz pojęcia. Temat nijak ma sie do tresci pierwszego postu.

Dostałeś przeciez porade w #2:

wittka napisał:
Pismo z rękojmią skieruj do tego, od kogo nabyłeś telefon.

znalazłem jeszcze takie coś

"W sprawie rozpatrywanej pod sygn. akt I CKN 616/98, w której Sąd Najwyższy wydał wyrok w dniu 27 kwietnia 2000 r., zauważono, że nabywca może dochodzić swoich roszczeń zarówno od bezpośredniego sprzedawcy, jak i sprzedawcy-producenta. W wyroku podkreślono, iż uprawnienia wynikające z rękojmi (jak i z gwarancji) „przechodzą na następców prawnych kupującego pod tytułem ogólnym i szczególnym„. Zmiana właściciela danej rzeczy powoduje zatem, iż nie zostaje wyeliminowana więź prawna ze sprzedawcą lub producentem danej rzeczy. Innymi słowy mówiąc, prawo rękojmi podąża za rzeczą, a nie za osobą."

i to
http://prawo.money.pl/orzecznictwo/...cywilna,ic,iii,czp,96,03,6073,orzeczenie.html

Ostatnia edycja:
Powrót