Odmowa przyjecia pracy? Pilne, prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Al1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Al1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie, dzis stawilam sie w urzedzie pracy na "odhaczenie". Miejscowosc, w ktorej mieszkam, jest oddalona od mojego urzedu 4h drogi, w praktyce 6- 7 poniewaz dojezdzam busami z przesiadkami. nie mam w tej chwili mozliwosci meldunku, dlatego zameldowana jestem w miejscowosci podlegajacej pod ten urzad. I tak, spotkanie w urzedzie zaczelo sie krotka rozmowa jak idzie szukanie pracy. Powiedzialam, ze we wtorek 14.06 mam rozmowe o prace, gdzie jest czesciowo zalatwiana po znajomosci czego oczywiscie nie powiedzialam pani w urzedzie, i mam duze szanse zeby sie tam dostac. Pani jednak po chwili wstala i bez slowa dala mi druczek ze skierowaniem na rozmowe w tej wlasnie miejscowosci, w ktorej juz nie mieszkam. Meldunek mam w mieszkaniu ojca alkoholika, nie chce sie wdawac w szczegoly, ale NIE CHCE do niego wrocic, bo mam szanse na prace daleko stad. Powiedzialam co w takiej sytuacji mam zrobic, nie stawic sie tam po tutaj MUSZE przyjac prace? powiedziala ze urzad interesuje tylko meldunek i tam wg urzedu mieszkam.. rece mi opadly, teraz nie wiem co mam robic bo jesli mialabym przyjac prace tutaj to czeka mnie mieszkanie w hotelu lub pod mostem.. powinnam powiedziec pracodawcy jaka jest sytuacja i liczyc ze moze mi pomoc? juz nie wiem co mam robic.. bardzo prosze o pomoc...

Nie musi Pani przyjmować oferty pracy wskazanej przez Urząd Pracy. Skoro ma Pani propozycję pracy w miejscu zamieszkania to w czym problem?

Pani w urzedzie powiedziala mi, ze mam podany adres zameldowania w tej miejscowoscie, wiec dla urzedu tutaj mieszkam, poza tym nie mam dowodu na to, ze mam ta rozmowe we wtorek. wlasnie dzwonilam do pracodawcy podanego przez urzad i powiedzialam, ze nie mieszkam tutaj, mam tylko meldunek i jestem w patowej sytuacji, chcialam byc szczera a on mnie zwyzywal i powiedzial ze juz nie mam po co przychodzic, a on w urzedzie zglosi ze nie chce podjac sie pracy.. jak mam zalatwic z urzedem ze mam ta rozmowe? probuje sie dodzwonic do pracodawcy z mojej miejscowosci ale nie odbiera..

Czy to jest pierwsza propozycja pracy ze strony Urzędu Pracy?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami bezrobotnym może być osoba która posiada zameldowanie stałe/czasowe (lub brak zameldowania) na terenie działania Urzędu Pracy.
Natomiast Urząd Pracy jest zobowiązany do aktywizacji bezrobotnego poprzez przede wszystkim przedstawiania ofert pracy.

W tym wypadku popełnia Pani dwa błędy:
1. podlega pod PUP na terenie działania którego nie mieszka
2. nie chce przyjmować ofert pracy z tego Urzędu

Rozumiem, że przepisy są jakie są i Pani sytuacja jest trudna zatem należy udać się do pracodawcy z ofertą pracy a następnie rozliczyć ją w swoim Urzędzie Pracy we właściwym terminie.

A najlepiej podjąć pracę w miejscu zamieszkania i zgłosić to swojemu PUP wtedy wszyscy będą zadowoleni.

Powrót