Odmowa przyjęcia pracy ze względów wyznaniowych

• Autor wątku Autor wątku Filotea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A jeśli ktoś się zna na prawie i zechce mi dać odpowiedź to będę wdzięczna.

przecież wszyscy dali Ci odpowiedź, odmówić możesz, zapewne za którymś razem wykreślą Cię z UP i mają do tego prawo, na potwierdzenie masz oddalony pozew

z mojej strony koniec tematu, szukaj pracy biurowej, nie wszystkie sklepy są otwarte w niedzielę, a msze w kościołach od 6 rano do 20

Znaczy, że nie wiesz, nie umiesz mi odpowiedzieć na pytanie, bo to co napisałeś nie jest odpowiedzią kostruktywną, tylko znowu bzdetami bez tematu z jakimiś uprzedzeniami do wierzących, ja też kończe bo widze, że tu się niczego nie dowiem. Poprostu nikt nie wie.

Odpowiedzi padły, ale Twój problem polega na tym że się z nimi nie zgadzasz.
Poszukaj zatem pomocy u stacjonarnego prawnika - może są takie punkty porad w parafiach?

Ależ dostałaś odpowiedzi zgodne z obowiązującym prawem.
Owszem, istnieje ustawa o stosunku Państwa do Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego w Rzeczypospolitej Polskiej, ale analogiczna ustawa w stosunku do Kościoła Katolickiego nie istnieje. Więc ewentualne pretensje do ustawodawcy, a nie do odpowiadających na forum, bo oni nie stanowią prawa.
Poza tym to nie jest tak, że Adwentysta rejestruje się w UP i mówi na starcie: jestem Adwentystą, więc proszę mi nie proponować ofert z pracą w sobotę. Jego w tym względzie obowiązują takie same przepisy, jak innych bezrobotnych. Natomiast adwentysta ma prawo, zgodnie z ustawą złożyć do pracodawcy prośbę o zwolnienie go od pracy w soboty i wtedy pracodawca ustala dla niego indywidualny rozkład czasu pracy. Katolik takiego prawa nie ma (a przynajmniej ze względu na swoje wyznanie).

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej art.53 &1, 2

1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie.

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej art .25 &4

4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem Katolickim określają umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy.

Konkordat Dziennik Ustaw nr.51 poz.318 art. 9
Artykuł 9
 1. Wolne od pracy są niedziele i .. następujące dni świąteczne:
1) 1 stycznia - uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi (dzień Nowego Roku),
2) drugi dzień Wielkanocy,
3) dzień Bożego Ciała,
4) 15 sierpnia - uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny,
5) 1 listopada - dzień Wszystkich Świętych,
6) 25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia,
7) 26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia.
 2. Rozszerzenie powyższego wykazu może nastąpić po porozumieniu Układających się Stron.
Pisze NIEDZIELE i Święta !! Konkordat podpisany został ze względu na katolików, jest ustawą miedzynarodową , rangą wyższa niż np. ustawa Adwentystów. Dla mnie zostaje tylko kwestia respektowania prawa.

Zostaje mi tylko zapytanie do Ministra Pracy i Polityki Socjalnej Pana Szweda, bo widzę, że każdy inna odpowiedź daje, jak komu z światopopoglądem bliżej , a z prawem to nic nie ma wspólnego, jeśli ktoś nie wie, nie zna sie to pisać nie powinien bzdur.

Do Morgana " szukajcie a znajdziecie" zawsze znajduje :) chodzi mi o praworządność, o wolność dla nas, o przestrzeganie dekalogu, a pracę znajdę taką jak Pan Bóg ma dla mnie :) napewno, jak zawsze i nie o to sie martwię.

Zdaje się, że potrzebujesz nieco innej pomocy. Ale to już nie na forum prawnym. Na to, że prawo nie współgra z Twoim światopoglądem niestety rady już nie ma.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót