Odmowa przyjęcia umowy o pracę po ukończeniu stażu

• Autor wątku Autor wątku smok05
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smok05

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam pytanie czy po ukończeniu 6 miesięcznego stażu mam obowiązek podpisania umowy mieśięcznej w danej firmie ? Jeśli odmówię jakie będę tego konsekwencję dla mnie i dla pracodawcy ?

smok05 napisał:
Jeśli odmówię jakie będę tego konsekwencję dla mnie i dla pracodawcy ?
Zależy jaki będzie powód odmowy. Jeśli Twoja odmowa będzie uzasadniona utracisz status bezrobotnego na 120, 180 lub 270 dni. Dla pracodawcy konsekwencji w tej sytuacji nie będzie.

Ostatnia edycja:
Powiadziano mi, że jeśli odmówię podpisania umowy nawet bez podania powodu, stacę status bezrobotnego, a pracodawca straci "punkty". Staż mam ukończony. Obecnie jestem na urlopie, a po nim czeka mnie ta umowa do przyjęcia, lub odmowy. Jak to jest w rzeczywistości ?

A co to są "punkty"? I kto to powiedział?
Pytam, ponieważ nie jest to coś, co stosowane jest powszechnie...
Natomiast nawet gdyby coś takiego funkcjonowało, to zakładając, że bierzesz całą winę "na siebie" nie widzę podstaw, aby w jakikolwiek sposób karać pracodawcę. No właśnie.... a jaki jest powód, dla którego nie chcesz zawrzeć umowy?

Ostatnia edycja:
O tych punktach powiedziała mi kierowniczka. Nie wiem dokładnie co to za punkty, ale chyba coś takiego istnieje. A umowy nie chcę zawierać w tej firmie, dlatego że mogę wyjechać za granicę. Wiem, że gdybym dostał umowę w innym miejscu problemu by nie było, ale raczej tam za granicą nie dostanę umowy od razu

smok05 napisał:
O tych punktach powiedziała mi kierowniczka. Nie wiem dokładnie co to za punkty, ale chyba coś takiego istnieje.
W tej sprawie radzę Ci skontaktować się z Twoim PUP, bo szczerze powiedziawszy... mam poważne wątpliwości czy kierowniczka wie o czym mówi albo czy w ogóle mówi prawdę. Pierwsze słyszę, aby pracodawca tracił jakieś "punkty" za to, że bezrobotny nie chce podjąć tam pracy.
Świadczenie pracy poza granicami RP też może stanowić istotny aspekt przy ocenie przez PUP zasadności Twojej odmowy.
Na jakim stanowisku odbywałeś staż? Czy w trakcie stażu odbywałeś staż na terenie RP?

Tak dla mnie też to dziwne, tylko nie rozumiem dlaczego dla niej to tak wielki jeśli nie podejmę tej miesięcznej umowy. Stanowisko ekspedienta i tak na terenie RP.

smok05 napisał:
tylko nie rozumiem dlaczego dla niej to tak wielki jeśli nie podejmę tej miesięcznej umowy
Bo pewnie obawia się, że nie otrzyma kolejnego stażysty, jeśli PUP dowie się, że warunki pracy po stażu nie są takie jakie ustalono... i straci te swoje "punkty".

Ostatnia edycja:
Powrót