Odmowa przyjęcia zgłoszenia sprzedaży auta

• Autor wątku Autor wątku wenusso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wenusso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry,
złożyłam w Starostwie zgłoszenie sprzedaży auta, odmówiono mi jednak przyjęcia . Jaka jest droga odwoławcza? Czy mogę napisać wezwanie do usunięcia naruszenia prawa?

Tak, możesz się odwołać. Do SKO za pośrednictwem starosty, w ciągu 14 dni od doręczenia decyzji odmownej.

Problem w tym, że nie dostałam decyzji odmownej, pracownica urzędu nie chciała przyjąć dokumentów i ich podbić. Chciałam uzyskać potwierdzenie na piśmie, ale stwierdziła, że nie mają takiego druku i nie może. Powinnam iść jeszcze raz?

Ostatnia edycja:
Nie we wszystkich urzędach jest taka możliwość, w moim nie ma - sprawdzałam. Moje pytanie jest: co mogę w tym wypadku zrobić? Złożyć skargę do kolegium, wezwać ich do zaprzestania łamania prawa, czy od razu muszę do Sądu Administracyjnego? W przypadku decyzji jest to oczywiste, mam podstawę prawną - wiem jakim trybem się odwołać. Tu spotkałam się ze ścianą.

Na jakiej podstawie odmówiono Pani zgłoszenia zbycia? Wydaje mi się że coś Pani kombinuje.

Nie we wszystkich urzędach jest taka możliwość, w moim nie ma - sprawdzałam
Dlaczego nie ma? co to za urząd? Każdy urząd musi być podłączony do platformy elektronicznej, wiec coś nie halo w tym temacie.

Samochód sprzedałam firmie skupującej "wraki", więc umowa jest na spółkę cywilną i tu pojawił się problem, kazali donieść jakiś dokument np. umowę spółki.
Urząd to Starostwo Powiatowe w Poznaniu ( ul. Jackowskiego ), próbowałam na stonie gov.p, po zalogowaniu się profilem zaufanym wyskakuje informacja " Brak informacji o podmiocie w usludze PZ", zaraz spróbuję jeszcze raz. Rozumiem, że nie uzyskam odpowiedzi na pytanie? Zgłoszenie jest moim ustawowym obowiązkiem a urząd nie może wydać tu decyzji , a jedynie potwierdzić, że dokonałam zgłoszenia.

FeekUp napisał:
Przecież złożenie zawiadomienia nie kończy się wydaniem decyzji.
Tak, przepraszam. Po prostu nie przeczytałem ze zrozumieniem pytania.

Zgłaszając zbycie pojazdu on-line nie wybierasz urzędu do którego ten wniosek trafi.
Zgłaszasz i już.

Zawsze tez można zanieść wniosek na biuro podawcze lub kancelarię.
Wtedy będziesz miał na kopii że wpłynęło zgłoszenie do urzędu.

Ostatnia edycja:
próbowałam na stonie gov.p, po zalogowaniu się profilem zaufanym wyskakuje informacja " Brak informacji o podmiocie w usludze PZ", zaraz spróbuję jeszcze raz

To skąd twierdzenie że nie mają podłączenia do systemu? Czy jest Pani w dowodzie rejestracyjnym jako właściciel? Jeśli tak lub nie to proszę na kroku czy jesteś w dowodzie rejestracyjnym – zaznaczyć, że nie jestem.

Powrót