Odmowa przyjścia do pracy w dzień wolny.....P

• Autor wątku Autor wątku neckali15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neckali15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracuję w systemie 8 godzinnym pracyję również w sobote i w niedzielę gdy praca wypada w sobotę lub w niedzielę pracodawca oddaje mi wolne dni w ciągu tygodnia ( Praca w/g grafiku) Ostatnio zdażyłami się taka sytuacja: miałem dzień wolny od pracy w/g grafiku to był piątek pracodawca zadzwonił do mnie rano o godz 7.05 (pracę zawsze zaczynam o godz 7.00) abym się natychmiast stawił do pracy,ponieważ mialem własne plany co do tego dnia załatwienia ważnych mi spraw,odmówiłem pracodawcy pracę wtym dniu ( zresztą pracodawca nawt niechcial mnie wysłuchać dlaczego nie mogę w danym dniu przyjść do pracy) takie sytuacje w mojej pracy zdażają się ciągle śiągano mnie do pracy w święta,również jak przebywałem na zolnieniu lekarskim nigdy nie odmówiłem przyjścia.Odmówiłem teraz bo miałem ważne sprawę do załatwienia pracodawca chce mi na piśmie dać naganę a może i zwolni z pracy co mam robić czy pracodawca może mnie ściągnąć do pracy w dni które w/g grafiku mam wolne?

Właśnie oddebrałam taki sam telefon od własnej oddziałowej
że jutro w dzień wolny mam przyjść do pracy i też nie chciała
słuchać odmowy ze względu na moje plany.
Będę również wdzięczna za jakieś porady dla Nas.
Bardzo proszę o pomoc bo zdaża się to nagminnie
a ja nie wiem czy prawnie mogę odmówić przyjścia do pracy.

Już chyba się spóźniłem z odpowiedzią :o
Ewidentne łamanie praw przez pracodawcę, ale cóż to norma w Polsce.

trzeba było powiedzieć , że mialo się imprezę i jest się pod wpływem... :)) i w zwiazku z tym nie mozna podjąć obowiazków słuzbowych....:)

ps. przecież w czasie wolnym mozna niekiedy coś wypic.... :) (mówi to abstynent...:))) )

Powrót