Odmowa przyznania renty socjalnej - odwołanie do Sądu - ktoś mi pomoże?

• Autor wątku Autor wątku Kalitunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kalitunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie :)

Przez ostatnie kilka lat pobierałam rentę socjalną z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W tym roku Lekarz Orzecznik nie uznał mnie za osobę całkowicie niezdolną do pracy. Złożyłam sprzeciw do Komisji Lekarskiej, ta podtrzymała stanowisko Orzecznika.
Nie wiem jak zabrać się za napisanie odowłania do Sądu.
Czy jest ktoś kto może mi naświelić jak to powinno wyglądać, czy składa się do tego załączniki w postaci badań lekarskich (w ilu egzemplarzach), czy sama wnoszę o powołanie biegłego, czy zanim dojdzie do rozsprawy mogę dostarczać kolejne wyniki badań? Nie mam o tym pojęcia. Nigdy nie pisałam zadnego odwołania. Może jest ktoś kto chciałby mi pomóc w napisaniu tego, bardzo proszę chociaż o poradę jak za to się zabrać.
Dziekuję i serdecznie pozdrawiam :)

wystarczy złożyć samo odwołanie do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych za pośrednictwem ZUS; ZUS prześle komplet dokumentów, a sąd wystąpi o przeprowadzenie badań przez lekarza biegłego sądowego, którego wyznaczy; na te właśnie badania możesz zgłosić się z ewentualną dodatkową dokumentacją medyczną, bo tak naprawdę to lekarz-biegły, nie sad, który nie ma wiedzy medycznej, decyduje o zdolności bądź niezdolności do pracy

Dziekuję za odp.

Nie wiem jak za to sie zabrać, szukałam wielu wzorów w internecie.
Sytuacja jest dość skomplikowana, Orzecznik jak i komisja lek. wydając orzeczenie oparli się o opinię konsultanta - który pisał nieprawdę (zupełnie co innego mam w kartach z poradni, wyników badań a co innego wpisał na konsultacji). Proszę o pomoc, zostało mi kilka dni na odwołanie się :rolleyes:

i dokładnie to trzeba napisać....

tylko nie wiem jak to napisać, od czego zacząć. Nigdy nie pisałam odwołania.

ja zlozylam odwolaniedo sadu pracy i ubespieczen spolecznych i otrzymalam opinie ze jestem zdolna do pracy lekkiej nie wiem co robic mam przeciwwskazany wysilek fizyczny jestem po pieciu operacjach oczu sztuczne soczewki migrene refluks przewodu pokarmowego lecze sie na depresje a oni twierdza ze moj stan sie polepszyl pomozcie napiszcie co robic jestem na skraju wytrzymalosci zdesperowana pomocy

opinię wydał zapewne lekarz biegły sądowy, nie sąd

no tak opinie wydal biegly sadowy teraz czekam na rozprawe ale napisali ze nie musze byc obecna wiec pewnie sad zatwierdzi to co on orzekl i co robic

Spokojnie, skoro biegły sądowy taką wydał decyzję to jechać na sprawę i wnioskować o innego biegłego

acha to czyli nigdzie nie pisac narazie tylko czekac na sprawe

Powrót