Odmowa przyznania stażu przez Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku Antywirus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antywirus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Piszę z pewnym zapytaniem mianowicie, czy mimo spełnianiu wszystkich wymagań jakie trzeba spełniać aby przysługiwał staż, zgodnie z ustawowymi przepisami: http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html Urząd Pracy może go odmówić z innych powodów?
Jakiś czas temu ukończyłem pewien kurs organizowany przez Urząd Pracy i teraz gdy staram się o staż, dowiedziałem się że nie mogę go dostać bo jest on finansowany z tych samych funduszy co kurs który ukończyłem i można tylko raz korzystać z takich przedsięwzięć finansowanych z jednych środków.
Jednak przed rozpoczęciem tego kursu mi tego nie powiedzieli tylko mówią o tym dopiero teraz.
I dlatego pytam Was szanowni forumowicze, czy według Was jest to dopuszczalne działanie i czy jest możliwość skutecznego odwołania się od tej decyzji?

http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html
Ostateczna decyzja o skierowaniu bezrobotnego na staż należy do starosty/prezydenta miasta na prawach powiatu... a w praktyce działającego z jego upoważnienia Urzędu Pracy. O skierowaniu bezrobotnego do programu decyduje PUP w oparciu o analizę sytuacji danego bezrobotnego na rynku pracy i ocenie jego szans na podjęcie pracy bez konieczności wsparcia finansowego ze strony UP.

Nie zauważyłem tych tematów. Widzę że więcej osób ma takie problemy, chodzi przede wszystkim o to że Urząd nie informuje o tym wcześniej, przecież gdyby tak zrobił to nikt nie miałby z tym później problemów a przynajmniej by wiedział co wybrać co jest dla niego ważniejsze. I teraz kto jest winny, bo mi się wydaje że UP nie informując o konsekwencjach i Urząd powinien ponosić tego konsekwencje i załatwiać te sprawy z korzyścią dla nas ale jak zazwyczaj ofiarą staje się człowiek. A to jest przecież bardzo ważna sprawa bo chodzi o pracę o którą teraz bardzo trudno. Mimo to napiszę do Urzędu jakieś pismo, może coś tym wskóram.

Powrót