Odmowa przyznania stypendium socjalnego

• Autor wątku Autor wątku rzadlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rzadlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Chcę się dowiedzieć czy komisja stypendialna zgodnie z przepisami odmówiła mi prawa do stypendium socjalnego. Mam następującą sytuację:
rodzice przeszli na emeryturę od 01.09.2007r, gdyby liczyć tylko ich emerytury to powinienem dostać stypendium socjalne, dokumenty składałem na początku listopada 2007, mój kolega, który ma taką samą sytuację na innej uczelni w innym mieście dostał stypendium socjalne a nawet mieszkaniowe bo mieszka w akademiku, odwoływałem się od odmownej decyzji ale bez skutku.

Ale nie liczy się tylko emerytury, a dochód na jednego członka rodziny w roku kalendarzowym poprzedzającym wniosek o stypendium. Jeśli przeciętny miesięczny dochód członków rodziny uzyskany w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy przekracza 572 zł, stypendium socjalne nie przysługuje.

Należało dopełnić formalności związanych ze zmianą dochodu rodziny.
[cytat:3mey09s3] Dochód utracony.
Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych utrata dochodu oznacza utratę dochodu spowodowaną:

* uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,
* utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych,
* utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
* utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego,
* nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń alimentacyjnych,
* wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej.

Uzyskanie dochodu oznacza uzyskanie dochodu spowodowane:

* zakończeniem urlopu wychowawczego,
* uzyskaniem prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych,
* uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
* uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego,
* uzyskaniem całości lub części zasądzonych świadczeń alimentacyjnych,
* rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej.

W przypadku utraty przez członka rodziny dochodu, od dochodu rodziny odejmuje się przeciętną miesięczną kwotę utraconego dochodu.

Składając wniosek o stypendium należy dołączyć dokument potwierdzający utratę przez członka rodziny dochodu oraz wysokość utraconego dochodu.
[/cytat:3mey09s3]

Powrót