Odmowa przyznania stypenium

• Autor wątku Autor wątku ewamar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewamar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zgodnie z poniższą uchwałą i regulaminem złożyłam wszystkie wymagane dokumenty (w wyznaczonym miejscu i czasie) potrzebne do ubiegania się o stypendium w mym mieście. Choć spełniałam wszystkie wymagania nie otrzymałam stypendium. Lista osób które otrzymały stypendium została ogłoszona przez zamieszczenie ich nazwisk na stronie internetowej miasta na której można przeczytać "iż zgodnie z Zarządzeniem Nr ... Prezydenta Miasta .... z dnia ... przyznano Stypendia Miasta... dla studentów zamieszkałych na stałe w .... (§ 5 Uchwały Nr ... Rady Miejskiej w ... z dnia... w sprawie: ustanowienia i określenia zasad udzielania stypendiów dla studentów zamieszkałych na stałe w ...). Pragnę nadmienić iż nie dostałam oficjalnej decyzji odmowy przyznania stypendium. Chcę więc zapytać czy istnieje jakaś droga odwoławcza od tej decyzji?

UCHWAŁA
RADY MIEJSKIEJ
W ....
z dnia ....
w sprawie: ustanowienia i określenia zasad udzielania stypendiów dla studentów zamieszkałych na stałe
w ...
Na podstawie art.12 pkt 10a ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (Dz.U. z 2001r. nr 142,
poz.1592) i art.18 ust. 2 pkt 14a ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001r. nr 142, poz.1591)
Rada Miejska w .....
uchwala:
§ 1. Ustanowić stypendia dla najzdolniejszych studentów.
§ 2. Ustalić miesięczną wysokość stypendiów 300 zł.
§ 3. Określić zasady przyznawania i udzielania stypendiów w formie Regulaminu stanowiącego Załącznik do uchwały.
§ 4. W celu oceny zasadności złożonych wniosków, a także wyboru kandydatów do uzyskania stypendiów, Prezydent
Miasta powołuje Komisję, w skład której wchodzą:
- trzej przedstawiciele wskazani przez Radę Miejską, z których jeden pełni funkcję przewodniczącego,
- dwaj przedstawiciele wskazani przez Prezydenta Miasta.
§ 5. Decyzję o przyznaniu stypendium podejmuje Prezydent Miasta ... do dnia 15 października w oparciu
o opinię ww. Komisji.
§ 6. Źródłem finansowania stypendium będą środki budżetu Miasta.
§ 7. Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta.
§ 8. Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa ... i wchodzi w życie w terminie 14
dni od ogłoszenia.
- trzej przedstawiciele wskazani przez Radę Miejską, z których jeden pełni funkcję przewodniczącego,
- dwaj przedstawiciele wskazani przez Prezydenta Miasta.

Regulamin
przyznawania i udzielania stypendiów
dla uczniów i studentów ...
1. Stypendium może otrzymać uczeń gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej / student studiów dziennych zamieszkały na stałe w ...
2. Warunkiem otrzymania stypendium jest uzyskanie przez ucznia średniej rocznych ocen klasyfikacyjnych wynoszącej minimum 5,0 a przez studenta średniej rocznych ocen klasyfikacyjnych 4,8 oraz posiadanie wybitnych i konkretnych osiągnięć w danym przedmiocie lub w danej dziedzinie.
3. Niezależnie od warunków określonych w punkcie 2 kandydat do stypendium, powinien mieć roczną ocenę z zachowania co najmniej dobrą.
4. Stypendium może być przyznane nie wcześniej niż po pierwszym roku nauki w danym typie szkoły lub uczelni.
5. O stypendium może wnioskować :
• dyrektor szkoły,
• uczeń / student
• rodzic lub opiekun prawny ucznia / studenta.
6. Wniosek powinien zawierać :
• uzasadnienie,
• opinię szkoły / uczelni,
• zaświadczenie z uczelni o osiągniętych wynikach w nauce,
• potwierdzoną przez szkołę kopię świadectwa,
• potwierdzoną przez szkołę / uczelnię dokumentację osiągnięć.
7. Uczniowie - wnioski należy składać do 15 lipca każdego roku w miejscu wskazanym przez Prezydenta Miasta,
Studenci - wnioski należy składać do 30 września w miejscu wskazanym przez Prezydenta Miasta.
8. Stypendium przyznaje się na okres 10 miesięcy, tj. od 1miesiąca roku szkolnego / akademickiego, za osiągnięcia uzyskane w roku szkolnym / akademickim poprzedzającym rok wypłacania / uzyskania stypendium.
9. Stypendium jest wypłacane do dnia 10. każdego miesiąca.
10. Uczniowi / studentowi który spełnia kryteria określone w punkcie 2 i 3 Regulaminu w roku, w którym kończy szkołę gimnazjalną, ponadgimnazjalną / studia - zamiast stypendium, o którym mowa wyżej - może być przyznana jednorazowa nagroda w wysokości równowartości 10 stypendiów określonych w § 2 uchwały.
11. W szczególnie uzasadnionych przypadkach stypendium może być cofnięte po zasięgnięciu opinii Komisji.
12. O przyznaniu lub cofnięciu stypendium, jego wysokości i terminie oraz miejscu wypłaty, uczeń / student zostanie powiadomiony pisemnie.

Powrót