Odmowa renty przez zus mimo calkowitej niezdolnosci do pracy

• Autor wątku Autor wątku emi77888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emi77888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Mam pytanie odnośnie odmowy przez Zus przyznania renty. Chodzi o moją siostrę .
lekarz orzecznik stwierdził całkowitą niezdolność do pracy na okres 3 lat z powodu raka. Zus odmówił przyznania renty z powodu braku lat pracy. około 3 w ciągu ostatnich 10 lat. Czytałam w intrenecie ze można się powołać na wykładnie 7 sędziów z 2006 roku ., ale posty były stare i nie wiem czy w dalszym ciągu jest taka możliwość? ma w tej chwili 55 lat wiec do wieku emerytalnego jej sporo brakuje a ma przepracowane ponad 20 lat. Proszę o pomoc czy dalej można się na to powołać a może ktoś poradzi jak to napisać? z góry dziękuje

W uchwale z 23.03.2006 r. sygn. I UZP 5/05 (OSNAP 2006/19-20/305) Sąd Najwyższy stwierdził, że renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy (art. 57 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS), bez potrzeby wykazywania przewidzianego w art. 58 ust. 2 tej ustawy pięcioletniego okresu składkowego i nieskładkowego przypadającego w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.Nic w tym zapisie się chyba nie zmieniło ale moze nie jestem na bieżąco?

Powyzsza informacja dotyczy jednak sytuacji ,gdy niezdolny do pracy odwoła sie do Sądu .A ten musi zastosować sie do tej Uchwały ! W ostatnim czasie znowelizowano pewne art. ustawy emerytalnorentowej i wprowadzono zapis ,ze nie trzeba wykazywac tego 5 letniego okresu składkowego i nieskładkowego w ostatnim 10 leciu , jak kobieta ma 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych .Wtedy ZUS automatycznie przyznaje rente z tytułu całkowietej niezdolnosci do pracy.
O ile niezdolna do pracy /siostra / nie ma tych 25 lat powyzszych okresów, musi zrobic odwołanie do Sadu i powołac sie na tą Uchwałe z 2006 r.
Sprawa kasacyjna, a wiec jak Sad Okregowy nie zastosuje sie do tej Uchwały , to Sad Apelacyjny już to musi zrobić !!!Powodzenia !!!!

Powrót