odmowa samochodu z ubezpieczalni

• Autor wątku Autor wątku Nina0483
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nina0483

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, mam pytanie :-). 23.10 miałam kolizję drogową. Facet zajechał mi drogę i żeby nie uderzyć w niego, zjechałam na bok i zahaczyłam swoim autem o barierki, uszkadzając je. Spisaliśmy odpowiednią notatkę i zgłosiłam do jego ubezpieczalni, tj. Ergo Hestia. Ponieważ jestem już na ,,ostatkach,, w ciąży zagrożonej, poprosiłam o auto zastępcze, abym w razie czego mogła dojechać do szpitala i wogóle, abym mogła wozić dzieci do szkoły. Auto przyznali nam na 9 dni i dalej nie chcą nam przedłużyć. Pani, która jest naszym opiekunem szkody napisała mi, że : ,, nie mam podstaw do przedłużenia pojazdu zastępczego. Zasadnych 9 dni ( 2 dni czasu na wybór warsztatu dokonującego naprawy, 5 dni czasu technologicznego naprawy oraz 2 dni okresu oczekiwania na części ) zostały wykorzystane w okresie od 27.10 do 5.11 br.,,
Co mogę dalej zrobić? Pieniędzy z odszkodowania jeszcze nie otrzymałam, bo oni mają 30 dni na wypłatę, a nie stać mnie aby z własnej kieszeni naprawić moje auto i to w ciągu 9 dni. Proszę o odp. Pozdrawiam

Możesz 1) Weź chwilówkę w firmach pożyczkowych, w ciągu 14 dni możesz odstąpić od umowy do tego masz po odstąpieniu 30 dni na spłatę czyli defacto 1,5 mies. bezkosztowej pożyczki.
2) A prościej umów się z zakładem naprawiającym na odroczoną płatność za fakturę

Nie satysfakcjonuje mnie takie rozwiązanie. Od chwilówek trzymam się z daleka, a żaden warsztat w mojej okolicy w ciągu 9 dni auta mi nie naprawi. Co z autem zastępczym?

A masz wykupione assistance tam też możesz skorzystać ?
W ostateczności na dojazd do szpitala weź taksówkę , weź fakturę ubezpieczyciel OC sprawcy zwróci ci koszty podróży

Oczywiście w tym przypadku działanie Ergo Hestii było niezgodne z prawem.
W przypadku szkody na pojeździe gdy pojazd nie może uczestniczyć w ruchu drogowym, pojazd zastępczy należy się na cały okres likwidacji szkody.
Czyli mówiąc najprościej: auto zastępcze przysługiwało Tobie do momentu gdy odebrała byś swoje po naprawie. :D
Na przyszłość: należy korzystać z wypożyczalni samochodów, które biorą na siebie całe ryzyko dochodzenia zapłaty od ubezpieczyciela.
Odradzam korzystania z wypożyczalni samochodów, które podaje ubezpieczyciel, gdyż one działają pod dyktando TU i odbierają pojazd zastępczy :mad: przez zakończeniem naprawy (likwidacji szkody).

Powrót