odmowa składania zeznan ze wzgledu na strach

• Autor wątku Autor wątku asdasdasd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asdasdasd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
a wiec jestem niepełnoletni i ok 1,5 miesiaca temu zlapany zostalem pod wplywem alkoholu, zlozylem wyjasnienia na policji pytali gdzie kupilem wiec podalem. Pan policjant zapewnial mnie iz sprawa idzie do szuflady i jest to tylko do ich wiadomosci.
Dzis rano przyszlo do mnie PG i pytano mnie o jakies szczegoly i powiedziano ze dzialaja na polecenie prokuratora. i tu nasówa sie moje pytanie. Czy sprawa przeciwko osobie ktora sprzedała mi alkohol dojdzie do skutku? czy grozi mi kurator sądowy? czy musze byc na ewentualnej rozprawie ? i czy moge odmowic skladania wyjasnien przed sądem jezeli zlozylem takowe przed policja ?
dokładnie to troche boje sie o siebie gdyz bar w ktorym kupilem alkohol prowadza obcokrajowcy, czy mogl bym odmowic skladania zeznan ze wzgledu na obawe o swoje zycie?
i czy mogl bym wycofac lub zmienic zlozone na policji zeznania?

Nie można odmówić zeznań w oparciu o strach.
Jest możliwe , że sprawa dojdzie do skutku, ale zalezy to od ustaleń postepowania.

Jesli wycofasz albo zmienisz zeznania ktore podales na policji mogą cię ukarać za składanie fałszywych zeznań, bo zapewne zanim nastąpiło przesluchanie to cie pouczyli ze za skladanie falszywych zeznan grozi odpowiedzialnosc karna ...itd. Nie mozesz odmówic składania wyjaśnień ze zwględu na jakieś obawy. Odmowic skladania zeznan moga swiadkowie np jesli podejrzany czy oskarżony sa rodziną. Jesli ty jestes obcy dla nich-nie mozesz skorzystac z takiego prawa. Byc moze bedzie sie toczylo postepowanie, zalezy od tego, jak sie potoczy postępowanie.

>Jesli wycofasz albo zmienisz zeznania ktore podales na policji mogą cię ukarać za składanie fałszywych zeznań, bo zapewne zanim nastąpiło przesluchanie to cie pouczyli ze za skladanie falszywych zeznan grozi odpowiedzialnosc karna ...itd.

Od kiedy to nieletni może odpowiadać za składanie fałszywych zeznań i od kiedy poucza się go o takiej odpowiedzialności?

Moim zdaniem mozę odpowiadać za to przed sądem dla nieletnich, ze zwględu na ewent. przypis demoralizacji.

wioletka155 napisał:
Moim zdaniem mozę odpowiadać za to przed sądem dla nieletnich, ze względu na ewent. przypis demoralizacji.

o ile nie ukonczył lat 17

A kto powiedział ze zgaduje. Dziwny zarzut.

Powrót