Odmowa sprzedaży przedmiotu z allegro z LICYTACJI

• Autor wątku Autor wątku Firesco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Firesco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry

Opiszę pokrótce moją sytuację.

Dnia 25 maja zakupiłem na aukcji przedmiot

GEFORCE GTX 950 GAMING IDEAŁ GWARANCJA (6827582229) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tego samego dnia został poinformowany, że płatności powinien spodziewać się dnia 30 lub 31 maja. Na co się zgodził. Lecz dnia 28 maja, napisał mi taką wiadomość.

28.05.2017 09:59 Andrzej S%%%%% <s%%%.%%@%%.%%> napisał(a):
Witam, wie pan już nie chce sprzedać tej karty dałem za nią 740 i tak naprawdęjest więcej warta niż 360 zł , więc mam nadzieję że nie będzie pan miał nic przeciwko jeśli anulujemy transakcję (poprostu szkoda mi jej za tyle sprzedawać wolę zostawić , jeszcze żeby pan od razu wpłacił to bym wysłał a teraz już nie chcę jej sprzedawać , mam nadzieję że pan rozumie i miłego dnia życzę pozdrawiam.

Odpisałem Panu, że transakcja została "sfinalizowana" *(wiem, że nadal nie opłaciłem). Czym jednoznacznie odmówiłem jego prośbie.

Czy ten osobnik może mi odmówić sprzedaży przedmiotu poprzez licytację?

Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją.
Proszę o odpowiedź

Dziękuję poczytałem trochę i zrobię tak.

1 wyślę pieniądze

2 jeśli nie otrzyma towaru, lub zwrot pieniędzy wyślę list o wydanie towaru + otworzę dyskusję na allegro

3 jeśli nadal nie otrzymam towaru idę do sądu

Dziękuję i przepraszam za zaśmiecanie.
Jeśli macie coś do dodania proszę śmiało.

Prawidłowo. Umowa jest wiążąca. Ty jesteś zobowiązany do zapłaty ceny, a sprzedający do wydania karty

Jak powinien wyglądać taki list. Chodzi mi jakie paragrafy należy cytować?
Druga ważna sprawa. Należy udać się na policję ? A może do prokuratury, ponieważ w moim przypadku wygląda to następująco.

Sprzedający
1 zmienił postanowienia umowy po jej zatwierdzeniu
2 próbował mnie oszukać
3 zaczął się odgrażać i mnie obraził

:winko:

Firesco napisał:
Jak powinien wyglądać taki list
Nie musisz podawać przepisów. Zwyczajnie napisz, że zgodnie z prawem cywilnym umowa jest wiążąca i oczekujesz jej realizacji. Możesz też wspomnieć o istnieniu sądów, przed obliczem których możesz dochodzić realizacji umowy.

Kodeks cywilny
Art. 535. [Umowa sprzedaży] Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

Tylko 535. Dziękuję za szybką odpowiedź.

Powrót