Odmowa ubezpoeczenia przy umowie o prace

• Autor wątku Autor wątku el-ka-84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

el-ka-84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam luke w ubezpieczniu zdrowotnnym 15 m-cy w Polsce. Dostalam umowe o prace w Niemczech,przemeldowalam sie ale przez nieciaglosc ubezpieczenia w polsce krankenkasse odmawia czlonkostwa.czy ktos mial podobny problem przy pracy na umowe? Moze ktos wie jaka jest wartosc skladki wsytecznej takiego ubezpieczenia?

Jaka ubezpieczalnia tego wymaga ? Ubezpieczenie w Pl nie jest przecież obowiązkowe.

el-ka-84 napisał:
Schwenniger Krankenkasse
pokazała pani umowę o pracę ? Sama Pani chciała się ubezpieczyć ,czy przez firmę ?

Ostatnia edycja:
Zglasza mnie ksiegowa pracodawcy niemieckiego i to ona poinformowala mnie o odmowie ze strony krankenkasse, nadal trwaja jakies wyjasnienia ale chcialam sie na przyszlosc dowiedziec jakie sa mozliwosci i czy w ogole takie cos jest mozliwe?

Państwowa kasa nie odmówi, a ta chyba jest jakaś prywatna. Pewna nie jestem, ale nazwa tej kasy mi nic nie mówi.

Ostatnia edycja:
el-ka-84 napisał:
To jest panstwowa kasa chorych:/
Tak ,już się właśnie dowiedziałam ...nie wiem czemu mają takie wymogi. Ja mam ubezpieczenie w De i żadnej kontynuacji z Pl nie miałam. Z dobre 2 lata nie byłam w Pl ubezpieczona i zero problemów. Ubezpieczenie może Pani sama sobie wybrać.

Wlasnie wiem ze moge wybrac sama, powiedzialam tez ksiegowej ze nie upieram sie przy tej ubezpieczalni, ze moze ja zmienic. Troche sie jednak wystarszylam bo tez nigdzie nie moglam znalezc przypadku zeby panstwowa kasa chorych z tego powodu odmowila przy umowie o prace.

Powrót