odmowa uzgodnienia projektu decyzji o warunkach zabudowy przez geologa powiatowego

• Autor wątku Autor wątku arczisz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arczisz1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem właścicielem działki rolnej o pow.2300m kw. położonej na obszarze o potencjalnym zagrożeniu ruchami masowymi gdyż teren ten położony jest u podnóża niewielkiej skarpy. Obszar został wyłączony z produkcji rolnej gdyż znajduje się w granicach miasta. W sąsiedztwie mojej działki istnieją już zabudowania - budynki mieszkalne i warsztaty. Złożyłem wniosek o wydanie warunków zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego. W trakcie analizy przeprowadzonej przez pracownika WAB dowiedziałem się że geolog powiatowy odmówił uzgodnienia projektu decyzji o warunkach zabudowy dla przedmiotowej inwestycji co wiąże się z odmową wydania tychże warunków. W uzasadnieniu swojej decyzji geolog powołał się na mapę zagrożeń ruchami masowymi dla miasta i artykuły ustawy "Prawo geologiczne i górnicze" z których nic nie wynika (art 101 pkt3, art 103 ust 1, art 103a). Najciekawsze jest to że 3 miesiace wcześniej sąsiadka posiadająca działkę u podnóża tej samej skarpy otrzymała warunki zabudowy również dla budynku mieszkalnego zaopiniowane pozytywnie przez tego samego geologa. Dodam że według wysokości warstwic naniesionych na mapie czyli nachylenie terenu na mojej działce jest mniejsze niż na działce sąsiadki ( w terenie widać to jeszcze wyraźniej ). Nasuwa się kilka pytań:
Pierwsze podstawowe - Czy wszystko w tym przypadku odbyło się zgodnie z prawem, czy sprawie powinien przyjrzeć się prokurator?
Czy geolog ma prawo odmówić uzgodnienia projektu warunków zabudowy czy też jest on tylko od tego aby przedstawić wytyczne do prawidłowej realizacji projektu? (wykonanie badań geologicznych w terenie itp)
Czy geolog może odmówic uzgodnienia na podstawie mapy zagrożeń bez badań geologicznych ziemi dla wnioskowanego terenu?
Jezeli ma prawo do odmowy to czy ma do tego wolną rękę w wyborze obszaru?
I ostatnie pytanie - prawidłowość podstawy prawnej, bo według mnie ustawodawca przedstawiłby jasno że na danym terenie geolog powiatowy może odmówić uzgodnienia projektu decyzji o warunkach zabudowy.
Ostatnia myśl - w końcu powstają budynki, drogi, mosty na skarpach, w górach, nad rzekami i w innych trudnych warunkach terenowych - to chyba tylko kwestia odpowiedniego zabezpieczenia terenu i konstrukcji budowli....?

Niestety to nie jest sprawa dla prokuratora.

Organ wydając decyzję w sprawie sąsiadki powinien podobnie rozstrzygnąć pańską sprawę. Organ może sobie wydać decyzję jaką chce i dopóki nie zostanie zaskarżona /uchylona/ przysługuje jej domniemanie, iż została wydana zgodnie z prawem.

Powrót