Odmowa uznania gwaracji telefonu Media Expert

• Autor wątku Autor wątku xmaryantx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xmaryantx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
pod koniec sierpnia tego roku zawiozłam swój telefon Samsung galaxy S6 zakupiony w Media Expert do sklepu, ponieważ przestał działać. Pani przyjęła telefon na gwarancję. Po kilku dniach ktoś z obsługi sklepu zadzwonił do mnie informując mnie o przyjęciu telefonu do serwisu Samsunga, i że status mojego telefonu (co się z nim w danej chwili dzieje mogę sobie sprawdzać online na stronie sklepu). Po upływie 14 dni od złożenia reklamacji, na stronie Media Expert ciągle widniał napis, że telefon jest u producenta w naprawie. Założyłam więc, że jest naprawiany. Minął kolejny tydzień. Był dzień 22 drugi, a w systemie sklepu nic się nie zmieniało. Pojechałam wiec osobiście, chcąc się dowiedzieć co z moim telefonem. Tam pani poinformowała mnie, że reklamacji nie uwzględniono, stwierdzając, że jest to wada mechaniczna i nie telefon nie zostanie naprawiony. Na domiar złego po ponad 3 tygodniach oni nadal nie mieli go na stanie, telefon cały czas przebywał u producenta.
Dwa dni później dostarczyłam pismo do sklepu, z żądaniem naprawienia lub wymiany urządzenia wolnego od wad, powołując się na z art. 8 pkt. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2002r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (tekst jednolity z 2002r.: Dz. U. z 2002r. Nr 141, poz. 1176 ze zmianami), który mówi, że nie ustosunkowanie się w ciągu 14 dni do żądań klienta oznacza uznanie reklamacji.
Niestety sklep odpisał mi, że skorzystałam z gwarancji producenta i to producent naprawiał mi telefon. Moje pytanie jest następujące: jeśli zaniosłam telefon do sklepu stacjonarnego a nie wysłałam go do producenta to czy faktycznie sklep może nie uznać mojego żądania? Nikt mnie nie pytał w sklepie z jakiego rodzaju gwarancji chcę skorzystać rękojmi czy gwarancji producenta. I czy w takich przypadkach i tak nie obowiązuje 14 dni na naprawę sprzętu?
Bardzo proszę o odpowiedź

Odpowiedź masz na zleceniu przyjęcia do serwisu z jakiego trybu zgłosiłaś reklamację.

Jest napisane gwarancja producenta. Czy to oznacza, że już nic nie mogę zrobić? :-(

Zgłosiłaś z tytułu gwarancji, więc obowiązują jej zapisy. Mam olbrzymie przekonanie, że nie ma tam słowa o 14 dniach. ;)

Powrót