Odmowa uznania reklamacji przesyłki

• Autor wątku Autor wątku DanWil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanWil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zakupiłem monitor z ***, i po dwóch dniach musiałem go zwrócić. Sklep dosyć długo rozpatrywał mój zwrot, aż w końcu otrzymałem informację, że posiada on uszkodzoną matrycę i mogę się ubiegać o odszkodowanie od firmy kurierskiej DPD. Przesłali mi protokół szkody ze zdjęciami, itp. W tym samym dniu złożyłem reklamację. Po kilkunastu dniach dostałem informację zwrotną, że moja reklamacja została negatywnie rozpatrzona, ponieważ została złożona po terminie. Czy mam jeszcze jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy, bo obecnie jestem stratny ponad 6 tysięcy złotych, a nie miałem możliwości wcześniej złożyć reklamacji, bo *** dosyć długo rozpatrywało mój zwrot?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zakup przez internet był? Zwrot na zasadzie odstąpienia od umowy bez przyczyny i odesłanie monitora? Sklep przy odbiorze sprawdził i stwierdził uszkodzenie czy po?

Tak to był zakup przez Internet i zwrot bez podawania przyczyny
Sklep stwierdził uszkodzenie matrycy monitora
Uzasadnienie odrzucenia reklamacji przez przewoźnika:
Zgodnie z art. 87 ust. 6 ustawy z dnia 23 listopada 2012r. Prawo pocztowe (Dz.U. Dz.U. 2012
poz. 1529 z późn. zm.; dalej: „Prawo Pocztowe”):
„Roszczenie z tytułu nienależytego wykonania usługi pocztowej wygasa wskutek przyjęcia przesyłki
pocztowej bez zastrzeżeń, chyba że ubytki lub uszkodzenia przesyłki pocztowej niedające się z zewnątrz
zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i nie później niż po upływie 7 dni od przyjęcia
przesyłki zgłosił operatorowi pocztowemu roszczenie z tego tytułu oraz udowodnił, że ubytki lub
uszkodzenia przesyłki powstały w czasie między przyjęciem przesyłki przez operatora
pocztowego w celu wykonania usługi pocztowej a jej doręczeniem adresatowi”.
Na podstawie dokumentacji reklamacyjnej oraz zapisów z systemu informatycznego DPD Polska
(historia statusowania przesyłki) ustalono, że przesyłka będąca przedmiotem reklamacji została przyjęta
przez adresata bez zastrzeżeń, zaś szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć (tzw. szkodę
niejawną) uprawniony stwierdził po upływie 6 dni od przyjęcia przesyłki.
W tym miejscu podkreślić należy, że DPD Polska ponosi odpowiedzialność za szkody polegające na
utracie, ubytku lub uszkodzeniu przesyłki, zaistniałe w czasie od przyjęcia przesyłki przez operatora
pocztowego do chwili wydania przesyłki adresatowi, tj. wyłącznie w czasie kiedy pieczę nad przesyłką
sprawuje DPD Polska.
Wskazać należy, że ze zgromadzonego w przedmiotowej sprawie materiału dowodowego w żaden
sposób nie wynika, aby szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki przez DPD a jej
wydaniem adresatowi. Zgodnie z zacytowanym powyżej przepisem prawa powszechnego rangi
ustawowej, to uprawnionego (reklamującego) obciąża ciężar dowodu w zakresie udowodnienia, że w
przypadku szkody niejawnej, zgłoszonej po doręczeniu przesyłki, szkoda ta powstała w czasie między
przyjęciem przesyłki przez operatora pocztowego a jej wydaniem adresatowi. W przekonaniu DPD Polska
reklamujący nie udowodnił, że do szkody doszło podczas realizacji usługi pocztowej.
W świetle powyższego, postanowiono jak na wstępie.

1. 2023-05-23 - paczka została doręczona do sprzedawcy

2. 2023-05-30 - wtedy otrzymałem protokół szkody oraz złożyłem reklamacje

Ostatnia edycja:
Tak to był zakup przez Internet i zwrot bez podawania przyczyny
Sklep stwierdził uszkodzenie matrycy monitora
Jeśli nie stwierdzili uszkodzeń przy kurierze albo nie nagrywali od odbioru do otwarcia i ujawnienia uszkodzeń to możesz założyć, że paczkę otrzymali bez tych uszkodzeń, czyli po 14 dniach od odstąpienia wezwanie do zapłaty (zwrotu za odstąpienie) a potem pozew o zapłatę.

Powrót