Odmowa wszczęcia śledztwa, mimo kary administracyjnej.

• Autor wątku Autor wątku EAGLE77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EAGLE77

Użytkownik
Odpowiedzi
170
Przeszukując net znalazłem dokument zamieszczony przez organ samorządowy który zawierał moje imię nazwisko i adres. Po moim zgłoszeniu UODO przeprowadził postępowanie i ukarał wójta upomnieniem. Idąc za ciosem, zawiadomiłem prokuraturę o popełnieniu przestępstwa, załączyłem tą decyzję. Dostałem odmowę wszczęcia postępowania, wcześniej dostałem z policji pouczenie, że jestem pokrzywdzonym. Postanowienie nie ma uzasadnienia, brak znamion czynu zabronionego. Czy Waszym zdaniem jest możliwe, że sprawa jest sabotowana przez kogoś z ministerstwa , bo kolega wójta jest ministrem w obecnym rządzie, a skazanie wójta by zakończyło jego karierę. Czy wobec tego upublicznienia adresu zamieszkania prokuratora nie jest przestępstwem?

Miałem podobny przypadek z takim samym zakończeniem, przyznaje liczyłem, że choćby nie było żadnej znaczącej kary, ale przynajmniej nieprzyjemne postępowanie wyjaśniające, ale nic. Nie uzasadniono, dlaczego prawo jest różne dla różnych osób, dlatego chyba ciągle aktualne jest stare polskie przysłowie” Co wolno wojewodzie, ...., Pozostaje skarga cywilna o zadośćuczynienie, ale taka droga to też nie dla każdego.

EAGLE77 napisał:
Czy wobec tego upublicznienia adresu zamieszkania prokuratora nie jest przestępstwem?
Przecież możesz zaskarżyć odmowę, a w przypadku dwukrotnej odmowy wystąpić z prywatnym aktem oskarżenia.
Przestępstwem jest nielegalne przetwarzanie danych osobowych i umyślność działania sprawcy.

Triton napisał:
Przecież możesz zaskarżyć odmowę, a w przypadku dwukrotnej odmowy wystąpić z prywatnym aktem oskarżenia.
Przestępstwem jest nielegalne przetwarzanie danych osobowych i umyślność działania sprawcy.
Przecież są też przestępstwa popełnione nieumyślnie. Jesteś prawnikiem i znasz się na rzeczy czy tylko się Tobie wydaje?

Są przestępstwa nieumyślne, ale nie w tym przypadku. Co za pytanie, czy jestem prawnikiem ? Nie jestem radcą, ani adwokatem, ani notariuszem, ani komornikiem. To są zawody prawnicze. Znam się jednak na tyle na prawie, żeby ci podpowiedzieć za darmo. Oczywiście możesz skorzystać z profesjonalnego prawnika za stosowną opłatą.

Triton napisał:
Są przestępstwa nieumyślne, ale nie w tym przypadku. Co za pytanie, czy jestem prawnikiem ? Nie jestem radcą, ani adwokatem, ani notariuszem, ani komornikiem. To są zawody prawnicze. Znam się jednak na tyle na prawie, żeby ci podpowiedzieć za darmo. Oczywiście możesz skorzystać z profesjonalnego prawnika za stosowną opłatą.
Dziękuję za poradę.

Powrót