Odmowa wydania kopii wyroku sądu

• Autor wątku Autor wątku Mervilleux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mervilleux

Mervilleux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień Dobry
Chciałbym zapytać, co można zrobić w sytuacji, gdy Sąd Rejonowy odmawia wydania kopii wyroku sądu.

Trzy razy został złożony wniosek o wydanie kopii wyroku wraz ze zwrotem kosztów dojazdu (250km w jedną stronę). Za pierwszym razem przyszła odpowiedź, że sprawa została zakończona. Za drugim razem nie było odpowiedzi. Za trzecim razem przyszła odpowiedź, że kopia wyroku może zostać wysłana, zaś zwrot kosztów dojazdu się nie należy.
Sąd Okręgowy nie zareagował i napisano aby zwracać się z tym do prezesa Sądu Rejonowego.

kopia wyroku może zostać wysłana, zaś zwrot kosztów dojazdu się nie należy

Sąd nie zwraca kosztów dojazdu w celu odebrania kopii wyroku.

A po co kopia wyroku skoro? ona jest dostępna elektronicznie dla każdego wszędzie. ( Podpisana cyfrowo ) na pendrive ma taką samą wartość.

https://portal.waw.sa.gov.pl/ - wystarczy się przez EPUAP zalogować wybrać apelacje i mamy kopie wyroku w ręku bez jechania gdziekolwiek. A jak się jest leniwym i się wymaga jeszcze zwrotu za odbiór wyroku to powinno się petenta policzyć 20 krotnie dla przykładu.

Wanda67 napisał:
Sąd nie zwraca kosztów dojazdu w celu odebrania kopii wyroku.

Pojechałem na sprawę 250km. Czekam przed salą rozpraw. Po dwudziestu minutach od wyznaczonej godziny, przychodzi jakaś młoda dziewczyna i pyta, czy my na tę sprawę? Po otrzymaniu twierdzącej odpowiedzi oświadczyła, że powiadomi sędzię. Po jakimś czasie zjawiła się sędzia. Po wejściu na salę wyprosiła mojego kolegę, gdyż stwierdziła, że posiedzenie będzie nie-jawne - zachowaliśmy nagranie. Następnie przyjęła ode mnie kolejne wnioski i oświadczyła, że wyrok ogłosi w innym terminie. Po trzech tygodniach dostałem informację z sekretariatu sądu, że sędzia zdecydował tak i tak. Nie dostałem oficjalnego dokumentu.

Wieprzek napisał:
A po co kopia wyroku skoro? ona jest dostępna elektronicznie dla każdego wszędzie. ( Podpisana cyfrowo ) na pendrive ma taką samą wartość.

https://portal.waw.sa.gov.pl/ - wystarczy się przez EPUAP zalogować wybrać apelacje i mamy kopie wyroku w ręku bez jechania gdziekolwiek. A jak się jest leniwym i się wymaga jeszcze zwrotu za odbiór wyroku to powinno się petenta policzyć 20 krotnie dla przykładu.

Po to, że zbieram dokumenty z pieczątką potwierdzeniem i podpisem.
Każdy elektroniczny dokument po wydrukowaniu traci moc.

Ale w formacie .pdf - który jest powszechnie uznawany można go wysłać wszędzie i nie traci żadnej mocy, ale pytanie inne się nasuwa? po co ci kopia wyroku. Ja rozumiem klauzule wykonalności dla komornika ale ten kawałek papierka w czasach cyfryzacji jest nikomu nie potrzebny.

Pojechałem na sprawę 250km.

Pojechałeś na rozprawę sądową, w której byłeś stroną. W takiej sytuacji sąd nie zwraca kosztów dojazdu.

Wieprzek napisał:
Ale w formacie .pdf - który jest powszechnie uznawany można go wysłać wszędzie i nie traci żadnej mocy, ale pytanie inne się nasuwa? po co ci kopia wyroku. Ja rozumiem klauzule wykonalności dla komornika ale ten kawałek papierka w czasach cyfryzacji jest nikomu nie potrzebny.

Istnieje wiele błędów, które potem się wykorzystuje. SN, TK czy inny wyższy organ może się potem odnieść. SN stwierdził, że brak podpisu jednego z sędziów unieważnia wyrok - to jeden z powodów, dla których papierowy wyrok jest niezbędny.
Każdy sąd, do którego się zwracam wydaje bez problemu dokument. Dlaczego SR w Łasku robi problem? Miało nie być sprawy, może wcale nie było wyroku? Skąd mogę to wiedzieć?
SN lub TK (Nie pamiętam) uznał w jednej z decyzji, że wyrok nie odczytany do pustej sali jest nieważny. Kolejny powód.
Liczne skargi na Okręg Sieradzki są dowodem na dziwne matactwa.
Jaki istnieje powód, że jedyny sąd w Polsce, sąd rejonowy w Łasku odmawia wydania papierowej kopii wyroku?

Wanda67 napisał:
Pojechałeś na rozprawę sądową, w której byłeś stroną. W takiej sytuacji sąd nie zwraca kosztów dojazdu.

Pierwszy raz zdarzyło się, aby sąd odmówił zwrotu kosztów dojazdu stronie postępowania.

Powrót