Odmowa wymiany towaru Pilne

• Autor wątku Autor wątku dragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Witam

Przeprowadzam remont i między innymi wymieniam drzwi. Wykonawca wymierzył wstępnie otwory i zamówiłem pod nie drzwi. Drzwi odebrałem tydzień temu i okazało się, że nie wszystkie będą pasowały gdyż zamówiliśmy za duże.
Zwróciłem się do sklepu z prośbą o wymiane na mniejsze i uzyskałem odpowiedź że nie ma takiego przepisu żeby ich zmusić do wymiany tych drzwi bo są one sprawne w 100% (a oni nie mają ochoty podejmować jakiś działań)
Czy rzeczywiście nie mogę wymienić tych drzwi?
Czy nie ma jakiś przepisów dzięki, którym mógłbym wymienić towar na inny lub nawet zwrócić całkowicie?
Jest to dla mnie bardzo ważne gdyż chcę oddać w wynajem pomieszczenia a teraz nie mam do nich drzwi ;=(((

witam

przykro mi, ale nie ma żadnego przepisu, który by zmuszał sprzedawcę do wymiany sprawnego towaru na inny lub też odbioru sprawnego towaru w ramach zwrotu; jest taka możliwość jedynie przy umowach konsumenckich na odległość; w bezopośredniej sprzedaży nawet konsument nie ma prawa do zwrotu sprawnego towaru - przyjęcie zwrotu sprawnego towaru zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy;
jeżeli więc zamówiłeś drzwi o określonych wymiarach i oni takie drzwi wykonali, zgodnie z zamówieniem, a teraz okazuje się, że nie pasują, to nic nie możesz już zrobić - nie możesz zwrócić tych drzwi; najwyżej poszerz otwory na nie - to chyba tansza opcja niż zakup nowych drzwi

pzdr
k

No właśnie problem z tym że nie da się poszerzyć otworu drzwiowego gdyż te drzwi wchodzą pomiędzy ściany a ścian się nie przestawi ;=(
A ma to znaczenie że to nie były drzwi produkowane na zamówienie (tzn jakieś specjalne) tylko stadardowe z fabryki?

witam

powiem tak - idąc do konkretnego sklepu klient musi być świadomy tego, co chce kupić, po co idzie do tego sklepu; jeżeli zatem idziesz zakupić drzwi o określonych wymiarach, które bierzesz z otworów w ścianach na te drzwi i taki wymiar znajdujesz w sklepie, bez konieczności składania specjalnego zamówienia na określony rozmiar, i kupujesz ten rozmiar drzwi, który zgodnie z dokonanymi przez ciebie pomiarami odpowiada rozmiarowi otworów, to wybacz ale ty jako kupujący ponosisz pełną odpowiedzialność za ewentualną pomyłkę; następnym razem przy takich zakupach zgłoś sprzedawcy prośbę o ewentualny zwrot towaru nabytego u niego, gdyby nie pasował, nie odpowiadał ostatecznie; oczywiście sprzedawca nie musi się zgodzić, czasami jednak czyni to dobrowolnie i pod warunkiem, że nie zniszczysz mu rzeczy; nie wiem czy dokonywałeś przymiarki drzwi do otworów; niemniej jednak zwrot nabytego towaru, który jest sprawny, może nastąpić tylko za wyraźna zgodą sprzedającego - to on o tym decyduje; nie ma w prawie polskim przepisu który by go do tego zmuszał, poza wypadkami opisanymi przeze mnie w ostatniej odpowiedzi

przykro mi ale nic nie da się już zrobić

pzdr
k

Hmm to chyba mam problem, chociaż drzwi nawet nie rozpakowałem, są oryginalnie zapakowane bez jakichkolwiek śladów użytkowania.

Dzięki

witam

to wal do sprzedawcy z nimi, podejmij z nim negocjacje, najwyżej zaproponuj, by za zwrotem nienaruszonych zabezpieczeń towaru jesteś skłonny do tego, by sprzedawca potrącił sobie jakieś odstępne w związku z odstąpieniem przez ciebie od umowy, np. 10% danej ceny; stracisz, ale problem z drzwiami zniknie; sporządź ze sprzedawcą ugode w tym zakresie, gdzie opiszecie stan drzwi, jak i fakt ustalenia odstępnego, jego wielkość i pobranie przez sprzedawcę; w ramach swobody w kontraktowaniu możliwe jest takie porozumienie i rozwiązanie umowy za zapłatą ustalonego odstępnego

ja bym próbował, porozmawiaj ze sprzedawcą, może zmieni zdanie

powodzenia

pzdr
k

No chyba będę próbował tylko główny problem mam z tym, że sprzedawca pobrał te drzwi z jakiegoś większego magazynu i to właśnie tam nie chcą tych drzwi od sprzedawcy ;=((( także będę musiał pogadać ze sprzedawcą czy zechce mu się za mnie z nimi zawalczyć bo wątpię żeby chcieli mi wyjawić skąd biorą towar.

Powrót