Odmowa wypłacenia szkoda przedawniona

• Autor wątku Autor wątku majka1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry ,

30 czerwca 2016 roku miałam kolizje drogową ,szkodę zgłosiłam z oc sprawcy 30czerwca 2019 r. firma ubezpieczeniowa odmówiła mi zapłaty . Czy rzeczywiście upłynął termin 3 letni i roszczenie uległo przedawnieniu . Proszę o pomoc

Z czego wynika fakt, ze potrzebowalas na to 3 lata? Jakaś sprawa sądowa itp?
Co działo się w międzyczasie.

w tym okresie trzyletnim zachorowałam poważnie walka z chorobą później rehabilitacje, i zapomniałam

majka1969 napisał:
30 czerwca 2016 roku miałam kolizje drogową ,szkodę zgłosiłam z oc sprawcy 30czerwca 2019 r. firma ubezpieczeniowa odmówiła mi zapłaty . Czy rzeczywiście upłynął termin 3 letni i roszczenie uległo przedawnieniu

To była zwykła stłuczka bez postępowania karnego wobec sprawcy?
Jeśli tak to jest 3-letni okres przedawnienia ale liczony od dnia, w którym otrzymałaś odmowę wypłaty odszkodowania.

Art. 819. [Przedawnienie roszczeń] Kodeks cywilny
(…)
§ 3. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
§ 4. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia.

Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia , ja to tak rozumuję .Zgodnie z art.112 k.c. termin trzyletni upływał z dniem 30 czerwca 2019 r.(z końcem dnia),a zgłoszenie roszczenia nastąpiło właśnie w tym dniu . Zachowałam więc termin do zgłoszenia roszczeń.

30.06.2019 to w stosunku do 30.06.2016 3 lata + 1 dzień.
3 lata minely na koniec dnia 29.06.2019

a jak rozumieć termin oznaczony w dniach
Art. 111. Termin oznaczony w dniach
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Błędnie odczytałam, że w dniu zdarzenia (w 2016 r.) zgłosiłaś roszczenie do TU, dostałaś odpowiedź odmowną (w 2016 r.), nic nie zrobiłaś przez 3 lata po odmowie i teraz pytasz czy już przedawnione (#5). A zgłoszenie było jednak w 2019 r...

Skoro zgłosiłaś roszczenie 30 czerwca 2019 r. to moim zdaniem przerwałaś przedawnienie.

Skontaktuj się z Rzecznikiem Finansowym.

Ostatnia edycja:
Regand napisał:
30.06.2019 to w stosunku do 30.06.2016 3 lata + 1 dzień.
3 lata minely na koniec dnia 29.06.2019

art 112 kc. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu

termin przedawnienia liczony w latach kończy się 30.06.2019 nie 29.06.2019 ;)

Teraz jeszcze dorzucę do pytania zadanego przez twórcę tematu. Co uważanie o zmianie art 118 z 2018? Czy ma wpływ na liczenie terminu (tzn. jego końca) w tym przypadku? Odpowiedzialność ubezpieczyciela wynika, z zawartej umowy ubezpieczenia. Tą umowę zawarł zakład w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej. Czy koniec terminu nie powinien wypadać w tym przypadku 31.12.2019?

Art. 118. Terminy przedawnienia roszczeń
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata. Jednakże koniec terminu przedawnienia przypada na ostatni dzień roku kalendarzowego, chyba że termin przedawnienia jest krótszy niż dwa lata.

Czy w takim sytuacji nie ma tutaj znaczenia forma zawartej umowy? Roszczenie z OC komunikacyjnego nie jest raczej roszczeniem związanym z prowadzeniem działalności gospodarczej, bo dłużnikiem co prawda jest TU, ale podstawą roszczenia nie jest umowa a szkoda wyrządzona przez os. fiz. Czy ten zapis nie ma zastosowania wyłącznie w przypadku roszczeń pomiędzy przedsiębiorcami - OC działalności gospodarczej? Co innego jeżeli mówimy o np. umowie ubezpieczenia na życie, gdzie roszczenie związane jest z prowadzeniem działąlności gosp przez ubezpieczyciela. Nie wiem czy dobrze podchodzę do tego tematu ;)

Też nie mam pewności w tym temacie, dlatego podrzuciłem ten zapis.
Ciekawi mnie czy da się w tym przypadku zastosować 118 tak jak w ubezpieczeniach dobrowolnych na życie.

Wracając do samego przypadku opisanego przez założyciela tematu, to załapał się na ostatni dzień :brawo::D

01.07.2019 to 3 lata + 1 dzień. Więc wg mnie nie ma tutaj mowy o przedawnieniu

W zasadzie to po prostu 3 lata, zgodnie z k.c. nie trzeba dodawać + 1 dzień, bo tak się właśnie liczy termin 3 latach. Po prostu:

,,Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąc.

Powrót