Odmowa wypłaty zasilku chorobowego a ciąża

• Autor wątku Autor wątku Mynia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mynia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Od poltora roku prowadze dzialalnosc gospodarcza. W miesiacu styczniu i marcu spoznilam sie kilka dni ze skladka do ZUS-u. Teraz jestem w ciazy i od 1.06.br. na L-4. W zwiazku z tym ze sie spoznilam ze skladkami ZUS odmowil mi wyplaty zasilku chorobowego. Skladalam pismo do ZUS-u o przywrocenie swiadczenia ale uzyskalam odmowe. Co mam robic? Z czego zyc? Do kogo sie zwrocic?
A mowi sie ze kobiety w ciazy sa chronione i "Panstwo" dba o nie.

Rozumiem, że ciąża uniemożliwia Tobie prowadzenie działalności? Moja szefowa (ciąża zagrożona) pracowała właściwie do dnia porodu - no, ale zależy, co kto w działalności robi...

Co możesz zrobić? Odwołać się od decyzji ZUS, powinno być w niej odpowiednie pouczenie na ten temat. Poza tym nic nie zrobisz - takie są przepisy, że przedsiębiorca musi płacić składki w terminie, bo inaczej traci ubezpieczenie chorobowe.

Trochę się dziwię, że ZUS nie przywrócił terminu, skladałam takie pisma kilka razy w róznych firmach i nigdy się nie spotkałam z odmową...

Re: Odmowa wypłaty zasilku chorobowego a ciąż

[cytat="Mynia"]A mowi sie ze kobiety w ciazy sa chronione i "Panstwo" dba o nie.[/cytat]
A co ciąża ma wspólnego z dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym?
Przed czym i przed kim ma ktoś Panią chronić? Proszę nie zapominać, że nie jest Pani pracownikiem tylko przedsiębiorcą. Kodeks pracy, a szczególnie jego dział ósmy (uprawnienie związane z rodzicielstwem) Panią nie dotyczą.

Raczej chodzi o osławione państwo 'pro rodzinne', jakie teraz podobno mamy :? . Kobiety w ciąży są skarbem narodowym :-P.

Przecież już nie ma "Długiego Romana" i jego świty. Skarby narodowe znalazły się w muzeach.

Powrót