Odmowa wypłaty zasiłku chorobowego

• Autor wątku Autor wątku Morior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Morior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich,

Chciałbym prosić o pomoc, w sprawie odmowy wypłaty mi świadczenia chorobowego przez ZUS.

Sprawa wygląda następująco. Do tej pory świadczyłem usługi jako pracownik w dwóch firmach. W jednej na standardowej umowie o pracę na czas nieokreślony, w drugiej na umowę zlecenie, którą podpisywałem co miesiąc. Ostatnią umowę zlecenie podpisałem w październiku zeszłego roku i zakończyłem w myśl prawa współpracę z tamtym pracodawcą. W kwietniu roku bieżącego zachorowałem i przeszedłem na chorobowe. Pominę fakt, że do dzisiaj nie otrzymałem ani grosza od ZUS'u. W zeszłym tygodniu po ponad 60 dniach przebywania na zwolnieniu dostałem telefon, iż nie zostanie mi wypłacone świadczenie za te miesiące ze względu na to, że pracodawca, u którego świadczyłem pracę w oparciu o umowę zlecenie (ostatnią jak pisałem, podpisałem w zeszłym roku) nie wyrejestrował mnie jako pracownika. Zus kazał mi się dogadać z owym pracodawcą aby wyrejestrowali mni z dniem, w którym poszedłem na L4, zaś oni twierdzą że mogą to zrobić tylko na 7 dni wstecz, co skutkuje odmową wypłaty mojego świadczenia chorobowego. Moje pytanie jest oczywiste... Czy da się coś z tym zrobić i jakie kroki mogę podjąć, gdyż utrata kilku tysięcy złoty przez zaniechanie byłego pracodawcy jest dla mnie wielkim obciążeniem finansowym. Pozdrawiam i z góry dziękuję z pomoc

Morior napisał:
Witam wszystkich,
zaś oni twierdzą że mogą to zrobić tylko na 7 dni wstecz,

Oni-czyli pracodawca?
Niech nie mówią takich głupot...

Tak, pracodawca. Ksiegowa podobno twierdzi z to nie zgodne z prawem itp... Tak naprawdę nie wiem ile mam czasu na podjecie kroków, Zus mnie o niczym nie informuje. Obawiam się ze dostanę pismo z odmową wyplaty swiadczenia, i dla Zusu będzie po sprawie.

Powrót