Odmowa wypłaty zasiłku

• Autor wątku Autor wątku tusianka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tusianka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Mąż przebywał na zwolnienie od 1 lutego do 14 marca. 28 lutego skończyła się jego umowa z pracodawcą, więc złożył wniosek do ZUS o wypłatę świadczenia na marzec.

Zwolnienie otrzymał od lekarza psychiatry, z powodu atmosfery w pracy oraz stodowania wobec niego zachowań o charakterze mobbingu. W trakcie konsultacji pojawiła się sugestia zmiany pracy, zwłaszcza że to nie pierwsze takie zwolnienie (już wcześniej miał l4 od psychiatry). Pracodawca został ukarany przez PIP za naruszenia praw pracowniczych.

W trakcie trwania zwolnienia rozglądał się za innymi ofertami pracy. Z jedną firma odbył 2 rozmowy telefoniczne i po nich została mu zaproponowana praca od 15 marca. Na tej podstawie ZUS odrzucił jego wniosek o wypłatę zasiłku. Jako argumentację swojej decyzji podaje orzeczenie SN o konieczności powstrzymywania się od wykonywania pracy zarobkowej.

Oczywiście chcemy złożyć odwołanie od tej decyzji.
Co powinniśmy zawrzeć w piśmie? Na jakie inne orzeczenia bądź wyroki możemy się powołać?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Kiedy podpisał umowę o pracę? kiedy wykonywał badania wstępne do pracy ? kiedy został dopuszczony do pracy? ZUS nie jest jasnowidzem wobec tego kolejne pytanie od kiedy został zgłoszony do ubezpieczeń przez pracodawcę?

Ostatnia edycja:
15 marca podpisał umowę, tego dnia też wykonywał badania wstępne.
Również od 15 marca został zgłoszony przez nowego pracodawcę do ubezpieczenia.

Data umowy i data rozpoczęcia pracy jest taka sama? Czy składał inne dokumenty przed 15 marca u pracodawcy ? kwestionariusz osobowy itp? Czy ZUS przeprowadzał kontrolę dokumentów?

Tak, na wszystkich dokumentach jest data 15 marca. Przed tą datą nie był osobiście u pracodawcy. Z tego co wiemy, to kontrola była w firmie. W decyzji ZUS powołuje się jedynie na te rozmowy telefoniczne.

Kontrola w Firmie jest tu sprawą kluczową. Same rozmowy telefoniczne nie powinny być przesłanką do uznania tego zachowania jako wykonywania pracy. Jednak mąż powinien przeczytać protokół z kontroli dokumentów przeprowadzonej przez ZUS w firmie.Aby zachować prawo do zasiłku chorobowego i do wynagrodzenia chorobowego, nie można świadczyć pracy podczas zwolnienia lekarskiego ani wykorzystywać zwolnienia lekarskiego niezgodnie z jego przeznaczeniem, czyli np. jeśli jest wskazanie lekarza, że chory musi leżeć, to nie może on w tym czasie np. robić zakupów w centrum handlowym.

Dziękuję za odpowiedź. Skontaktujemy się w takim razie z firmą, ale nie sądzę żeby coś nie grało w dokumentach, bo pilnowaliśmy żeby wszystko działo się po czasie zwolnienia.

Jako powód odnowy były podane tylko te rozmowy telefoniczne. Na co możemy się powołać wtedy w odwołaniu?

Ja myślę, że tam mogą być ustalenia treści tych rozmów telefonicznych. Problem polega na tym, że umowa o pracę powinna być na piśmie, ale ustna wcześniej zawarta i potwierdzona dnia następnego na piśmie też jest ważna. Dlaczego musiałam tyle pytań zadać żeby wyciągnąć od Ciebie wszystkie szczegóły????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W pierwszym poście napisałam, że z jedną firmą odbył 2 rozmowy, po czym zaproponowano mu pracę od 15 marca (czyli po zakończeniu zwolnienia, które trwało do 14 marca). Z tą datą zostały podpisane wszystkie dokumenty. ZUS w swojej odmowie nie powołuje się na nic innego. Jeżeli by się dopatrzył czegoś więcej na kontroli, powinien to podać w uzasadnieniu.

Pytanie było na co możemy się powołać w odwołaniu w związku z taką argumentacją.

Jest jeden przepis ten na który się powołał ZUS i który Ci zacytowałam. Nikt więcej nie poradzi skoro nie masz podstawowych informacji. Zwolnienie nie służy do poszukiwania pracy, ale do zobaczenia oferty ciekawej. Można przeprowadzić rozmowę telefoniczną ale nie znamy ich treści. Zus z powodu luźnej rozmowy telefonicznej raczej nie odmawia przyznania zasiłku.

Skoro dostał po rozmowach propozycję pracy, to raczej nie były luźne pogawędki o pogodzie. Były pytania o doświadczenie, dlaczego chce zmienić pracę. Kolejna rozmowa była o oczekiwaniach finansowych i od kiedy mógłbyś rozpocząć pracę. Do dokumentów ZUS na kontroli nie miał zastrzeżeń.

To już sama ustaliłam. Tylko skąd ZUS wiedział o rozmowach telefonicznych ? telepatia ? Kontrola dokumentów nie ogranicza się do samych dokumentów,ale również do innych informacji.

Były pracodawca dostał karę od PIP, po zgłoszeniu męża. Kiedy dotarła do niego informacja, że podjął nową pracę zgłosił to do ZUSu, podając nazwę firmy, żeby zrobić mężowi na złość itp. Dalej już ZUS skierował się sam do firmy z pytaniem, czy mąż był u nich na rozmowie i w efekcie przeprowadził kontrolę.

Proszę przeczytać dokładnie to co napisałam i na tej podstawie napisać odwołanie. Milczenie jest złotem, a mowa srebrem. Do rozmowy z ZUS mąż powinien się przygotować.

Powrót